Nové recepty na lahodné dezerty, kam se řadí i toto Eskymo, rostou na internetu jako houby po dešti. Zejména během poslední doby, kdy je většina světa uzavřena do nucené karantény, mají kuchaři a pekařinky spoustu času na vymýšlení, testování a zdokonalování starých i nových receptů na domácí cukrovinky.
Jedním z takových receptů je dort ve stylu Eskymo, kterých je na internetu k dohledání spousty, ale tenhle se od nich zásadně liší. Je totiž pečený, krémový a stylem připomíná slavný ruský dort Praga, na který se svého času stávaly fronty po celém východním světě.
Na dort budete potřebovat
Korpus
130 g mouky
4 vejce
2 – 3 polévkové lžíce kakaa
180 g cukru
100 ml vody
1 lžička prášku do pečiva
Pokračování na další straně
Krém
250 g másla
250 ml mléka
60 g cukru
3 lžíce mouky
2 vejce
vanilkový cukr
půl sklenice kondenzovaného mléka
Impregnace
200 ml mléka
2 lžíce moučkového cukru
Na polevu
3 – 5 lžic zakysané smetany
3 lžíce kakaa
3 lžíce cukru
50 g másla
Postup práce
Před začátkem přípravy vyndejte všechny suroviny z lednice a nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Než se pustíte do práce, zapněte ještě troubu na 190 °C, aby se správně předehřála.
Pokračování na další straně
1. Korpus
Pak začneme s přípravou korpusu. Oddělíme ze 4 vajec žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do středně tuhého sněhu a žloutky rozšleháme. Pak cukr připravený na výrobu korpusu rozdělte na dvě části, jednu vmíchejte do bílků a druhou do žloutků. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a s oběma součástmi vejce nevytvoří hladkou a pevnou hmotu. Do žloutků nalijte deci vody a promíchejte. Pak s minimální rychlostí šlehače smíchejte bílkový sníh se žloutkovou hmotou do hladka.
Ve zvláštní míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva a důkladně je promíchejte. Pak směs smíchejte s vaječnou hmotou.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto, které pečte zhruba 30 minut ve vyhřáté troubě. Upečenost otestujte špejlí zapíchnutou do těsta.
2. Krém
Zatímco se korpus peče v troubě, připravte si krém. Rozšleháme dvě vejce a vlijeme do rendlíku spolu s kondenzovaným mlékem, vanilkovým cukrem a moukou. Postupně také přiléváme mléko a směs dobře promícháme a zahříváme na mírném ohni až k varu. Když se ve hmotě začnou tvořit bubliny, snižte teplotu na minimum a vaříme až do zhoustnutí. Pak krém odstavíme a dáme zchladit. Pokud se vytvořily hrudky, můžeme hmotu rozmixovat ponorným mixérem.
Pokračování na další straně
3. Poleva
Změklé máslo rozmixujte spolu se zakysanou smetanou, kakaem a cukrem a vytvořte hladkou směs.
4. Dohotovení
Poté, co vytáhnete korpus z trouby, jej nechte vychladnout, stejně jako hotový krém. Připravte si impregnaci tak, že práškový cukr rozpustíte v horkém mléce.
Zchladlý korpus překrojte podélně na dvě patra a obě napusťte mléčnou impregnací. Pokud však impregnované dorty nemáte rádi, můžete tento krok vynechat.
Pak už jenom poskládáme dort dohromady. Na spodní část korpusu rovnoměrně rozetřeme krém a přikryjeme jej druhým plátem upečeného těsta. Pak povrch a boky dortu důkladně pomažeme smetanou a můžeme polít čokoládovou polevou.Dobrou chuť.