Polský ministr obrany prohlásil, že by Varšava mohla Kyjevu pomoci s navracením ukrajinských občanů v branném věku. Mezi tamními Ukrajinci to vře

351
Sdílejte

Ve světle nedávných událostí se Polsko ocitá v pozici, která může být klíčová pro řešení dilematu ukrajinských mužů v branném věku, kteří se nacházejí na jeho území. Polský ministr obrany Wladysław Kosiniak-Kamysz nedávno naznačil možnost, že Polsko by mohlo pomoci Ukrajině s návratem těchto občanů zpět do vlasti. Toto prohlášení přišlo v čase, kdy se na ukrajinských konzulátech v Polsku tvořily dlouhé fronty, protože muži se snažili získat nové pasy před zavedením nového zákona, který vyžaduje jejich návrat do Ukrajiny pro vyřízení cestovních dokladů.

Ministr Kosiniak-Kamysz v rozhovoru pro Polsat uvedl, že veřejnost v Polsku má oprávněné obavy z toho, že mnozí mladí Ukrajinci se vyhýbají vojenské službě, zatímco jejich vlast je ve válce. Podle něj mnozí Poláci cítí frustraci vidět Ukrajince relaxovat v kavárnách, zatímco Polsko se snaží Ukrajině pomáhat. Ministr zdůraznil povinnosti těchto mužů vůči svému státu a naznačil, že je možné, aby Polsko přijalo opatření pro jejich navrácení.

Situace na konzulátech je podle zpráv velmi napjatá. Mnoho Ukrajinců se obává návratu domů, kde by museli čelit možnému nasazení na frontě. Některé výpovědi, jak ukazuje reportáž portálu Wirtualna Polska, ilustrují hluboký strach a odpor vůči myšlence povinného vojenského nasazení.

Kam dál?

Velké neštěstí v Kravařích na Opavsku : Pětiletá dívka se udusila po vdechnutí párku v rohlíku

Lidé vymření neuniknou. Kdy k tomu má dojít zjistili vědci. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Čtyřměsíční kojenec skončil v kómatu poté, co ho babička krmila umělým mlékem s příměsí vína

Další články