Občas děláme ze zdravých nemocné, přiznávají lékaři. Proč Čechům předepisují tolik léků?

738
Sdílejte

V českých lékárnách není neobvyklý pohled na dlouhé řady léků připravených pro jednoho pacienta. Někteří Češi užívají denně až deset pilulek, což vyvolává otázky ohledně nutnosti a bezpečnosti takového množství medikamentů. Lékaři nyní přiznávají, že v některých případech předepisují více léků, než je zdraví prospěšné.

Podle internisty Petra Grenara je časté, že lékaři neřeší otázku, jaké léky vysadit, ale spíše uvažují, co ještě pacientovi přidat. Tento přístup může být motivován obavou z podcenění zdravotního stavu, ale i nedostatečnou komunikací mezi odborníky různých specializací, kteří se starají o pacienty s více chorobami.

Riziko nežádoucích účinků léků vzrůstá s jejich počtem, zejména když pacient užívá více než pět léků denně. Světová data ukazují, že nežádoucí účinky léčiv jsou příčinou až deseti procent hospitalizací. Lékaři by proto měli být opatrnější při předepisování a zvážit alternativní možnosti léčby.

Internista z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Dan Rakušan upozorňuje na důležitost aktivního ptání se pacientů na užívané léky a nabízení rad, jak předejít nežádoucím účinkům, například v případě častého užívání ibuprofenu. Lékaři by si měli uvědomovat, že některé léky mohou být zbytečné a měli by se zaměřit na redukci a kontrolu celkového stavu pacienta.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články