Občas děláme ze zdravých nemocné, přiznávají lékaři. Proč Čechům předepisují tolik léků?

744
Sdílejte

Kampaň Choosing Wisely, ke které se čeští internisté připojili, klade důraz na vzdělávání pacientů a zapojení jich do rozhodovacího procesu ohledně léčby. Součástí kampaně je i seznam pěti otázek, které by měli pacienti projednat se svým lékařem před zahájením léčby, stejně jako by si měli položit tyto otázky při užívání volně prodejných léků.

Otázky zahrnují zvážení nutnosti vyšetření, rizika, alternativních a bezpečnějších možností, důsledků nečinnosti a nákladů. Cílem je zajistit, aby léčba byla individualizovaná a neřídila se pouze literárně definovanými cíli, ale skutečnými potřebami pacienta.

V Česku je potřeba změnit přístup k předepisování léků a dát větší důraz na komunikaci mezi lékaři a pacienty. Pouze tak lze zabezpečit, aby zdravotní péče byla nejen efektivní, ale i bezpečná a přizpůsobená individuálním potřebám každého pacienta.

V rámci projektu získali odborníci odpovědi od několika desítek lékařů. Ty následně porovnali s výsledky ankety americké internistické společnosti při inciativě Choosing Wisely. Téměř 95 procent dotazovaných odpovědělo, že některá vyšetření se dle jejich názoru provádí nadbytečně. Především jde o:

Kam dál?

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Další články