Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

4926
Sdílejte

Často nedokážeme přesně identifikovat, co nás poštípalo a většina z nás si myslí, že to byl komár. Důležité je ale jednotlivé štípance od sebe rozeznat – na každý zabere totiž něco jiného.

1. Komáři:

Štípnutí komárem je naprosto běžné. Je malé, svědí a dokáže pořádně znepříjemnit život. Pokud nemáte alergii, nepříjemné příznaky zmizí během několika dní.

Nejtěžší je však místo po kousnutí neškrábat. Stačí nanést krém, který je dostupný v každé lékárně. Pokud ale budete mít horečku, otok nebo zvětšené uzliny – okamžitě kontaktujte svého lékaře.

Tyto příznaky jsou projevem alergické reakce.

2. Blechy:

Blechy se v domě mohou objevit i když nemáme domácí mazlíčky. Stačí navštívit místo, kde jich je mnoho. Kousnutí je obvykle více a jsou menší.

Na kůži se pak objeví malé červené tečky a také intenzivní svědění. Po kousnutí blechami stačí ranky umýt peroxidem vodíku, vykoupat se a oblečení vyprat při vysoké teplotě.

3. Štěnice:

Většina lidí si jich ani nevšimne, ale v noci nás nenechají v klidu. Pokud se na kůži (místa bez ochlupení) objeví více než 4 kousnutí, kontaktujte odborníky, kteří už budou vědět, jak si s štěnicemi poradit.

Reakce na kousnutí ve skutečnosti záleží na nás a našich genech. Kousnutí u některých lidí dokonce nejsou vidět. Ve většině případů ale vypadají jako na fotografii níže:

4. Pavouci:

Kousnutí pavouka je pravděpodobně největší a kůže je podrážděná a zarudlá přibližně 5-10 dní. Některé kousnutí jsou bolestivé, některé vůbec.

Pokud si všimnete těchto teček, můžete si být jisti, že se jedná o kousnutí pavoukem. Pokousané místo omyjte mýdlem a vodou a poté přiložte studený obklad. Pokud se otok zvětší a místo je horké, okamžitě vyhledejte lékaře.

Kam dál?

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Další články