Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

5066
Sdílejte

5. Klíště:

Klíšťata patří zřejmě mezi ty nejobávanější a vyskytují se od jara do podzimu. Nejlepší ochranou jsou dlouhé rukávy, kalhoty a také nesmíme zapomínat na pokrývku hlavy.

Klíšťata dokážou „provandrovat“ celé naše tělo, jako aby našli ideální místo. Po každé procházce proto pořádně prohlédněte tělo, zda se na něm nenachází i nezvaný host a zabraňte tak kousnutí a přisávání.

Klíšťata jsou bohužel nebezpečná v každém vývojovém stadiu. Situaci komplikuje i fakt, že jsou malé a lze je obtížně identifikovat. Po kousnutí je nutno místo ještě několik dní pozorovat.

Pokud se objeví zarudnutí, může to signalizovat boreliózu. Pokud se přidá i horečka a únava, okamžitě se poraďte se svým lékařem.

6. Mravenci:

Po štípnutí mravencem se na kůži většinou objeví malý puchýř. Ve většině případů nadměrně svědí a pálí. U lidí bez alergie příznaky ustoupí během několika minut.

Puchýř se změní na malou krustu, která zmizí přibližně za 3 dny. Svědění můžete minimalizovat pomocí studených obkladů, někdy zabere také steroidní mast.

V ojedinělých případech se může objevit horečka, nízký krevní tlak nebo bolest hlavy. V tomto případě vyhledejte odbornou pomoc.

7. Blanokřídlové (vosy, včely…):

Kontakt s tímto hmyzem je většinou bolestivá zkušenost. Nejnebezpečnější je alergická reakce nebo anafylaktický šok. Po štípnutí se ujistěte, že v kůži nezůstalo žihadlo.

Kam dál?

Co můžete nachytat z láhve s vodou, když ji použijete mnohokrát? Nepříjemné se velice snadno může stát skutečností!

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Další články