Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

5066
Sdílejte

Další důležitý krok je se ujistit, že nemáte alergickou reakci. Ta má někdy různé příznaky.

Podle Muellerovy klasifikace existují 4 stupně: Stupeň I – svědění, zarudlá kůže, neklid nebo úzkost Stupeň II – otok, svědění na hrudi, zvracení, průjem, závratě Stupeň III – dušnost, sípání, slabost, zmatenost nebo pocit hrozící katastrofy (smrť IV – pokles krevního tlaku, kolaps, bezvědomí, inkontinence, cyanóza (namodralé zabarvení kůže)

8. Štíři:

Tento bod vám možná připadá zvláštní. Na našem území se sice štíři nevyskytují, ale během exotické dovolené je naneštěstí potkat můžete.

Štíři nemusíte hledat daleko – můžeme je najít v Itálii, jižním Rakousku nebo ve Švýcarsku. Většina druhů, které se vyskytují v Evropě, nejsou pro člověka nijak zvlášť nebezpečné.

Nebezpečí ale hrozí lidem, kteří jsou na bodnutí štírem alergičtí. Tato bodnutí se nevyskytují často, ale je důležité vědět, co s případným bodnutím udělat.

Postižené místo nejprve vydezinfikujte mýdlem a opláchněte vodou. Potom štípnutou končetinu zvedněte a přiložte studený obklad. Užijte také lék proti bolesti, která by měla ustoupit do 30 minut.

Pokud se objeví i další nepříjemné příznaky, nebo Štír uštípl dítě, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Sdílejte tyto užitečné informace s rodinou a přáteli na Facebooku.

Každý by měl umět identifikovat jednotlivá bodnutí včas a zabránit tak případným problémům.