12 častých zlozvyků, které kousek po kousku poškozují vaše zdraví

1348
Sdílejte

Shromáždili jsme pro vás 12 nejrozšířenějších denních návyků, které pomalu a tiše narušují naše zdraví.

Každý ví, že špatné návyky, jako je kouření nebo konzumace příliš velkého množství nezdravého jídla, mohou mít negativní dopad na naše zdraví. Existuje však mnoho méně známých škodlivých návyků, které se staly součástí našeho každodenního života.

1. Nošení peněženky v zadní kapse

Každý, kdo nosí peněženku, ví, že nejvhodnějším místem pro její nošení je zadní kapsa džínů. Ale i když je to vhodné, rozhodně to není zdravé.

Sezení na peněžence i na krátkých 15 minut může způsobit posun páteře a změnu páteřních vazů.

To nakonec vytvoří asymetrii, která může narušit normální uspořádání vaší páteře. Dlouhodobé sezení na peněžence může způsobit chronické bolesti zad, zánět sedacího nervu a funkční skoliózu.

2. Používání elektroniky v posteli

Nedávné studie ukázaly, že používání elektronických zařízení před spaním nás okrádá o spánek a snižuje kvalitu spánku.

Přesto průzkum provedený Národní nadací pro spánek ukazuje, že přibližně 89 % dospělých a 75 % dětí má ve svém pokoji alespoň jedno elektronické zařízení.

Pravidelné používání elektronických zařízení před spaním nejen poškozuje kvalitu našeho spánku, ale také způsobuje přibírání na váze a způsobuje únavu během dne. Nepříznivě také ovlivňuje naši úroveň produktivity, schopnost učit se a úroveň stresu.

Pokud se oddělíte od elektronických zařízení alespoň hodinu před spaním, může to výrazně zlepšit kvalitu vašeho spánku a chránit vaše zdraví.

3. Mytí rukou horkou vodou

Různé studie potvrdily, že horká a studená voda jsou stejně účinné při zabíjení choroboplodných zárodků a odstraňování bakterií.

Podle těchto studií, ať už byla voda 38 °C nebo 16 °C, její teplota nehrála důležitou roli při odstraňování bakterií. A co víc, bylo prokázáno, že studená voda je pro naše ruce zdravější než horká voda.Ačkoli je známo, že horká voda zabíjí bakterie, je vnímána nesprávně – horká voda bakterie nezabíjí – vařící a téměř vroucí voda to dělá, a proto se lékařské nástroje vaří pro sterilizaci.

Vzhledem k tomu, že mytí rukou vroucí vodou nepřipadá v úvahu, mnohem lepší alternativou je použití studené vody. Proč? Protože mytí rukou teplou vodou změkčuje pokožku, takže vaše ruce jsou zranitelnější vůči choroboplodným zárodkům.

4. Pití z plastových lahví

Bylo by logické předpokládat, že pití z plastových lahví je bezpečné a zdravé. Ne všechny materiály jsou však stejně bezpečné a šetrné k životnímu prostředí.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články