12 častých zlozvyků, které kousek po kousku poškozují vaše zdraví

1362
Sdílejte

Plastové lahve představují hrozbu kvůli chemikáliím, které uvolňují při vystavení vysokým teplotám.Když například v horkém dni necháte láhev v autě, vnější vrstvy plastu mohou uvolnit toxickou chemikálii (bisfenol A), která může kontaminovat vodu, kterou pijete. Tato chemikálie může poškodit váš endokrinní systém a zvýšit riziko endometriózy a rakoviny prsu.

5. Příliš rychlá konzumace jídla

Několik studií prokázalo, že příliš rychlé jídlo a žvýkání může vést k několika zdravotním problémům. Rychlé stravování může vést ke zrychlenému přibírání na váze a dokonce zvýšit riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice.

U rychlých jedlíků je také větší pravděpodobnost, že se přejídají, protože od chvíle, kdy začnete jíst, trvá vašemu mozku asi 20 minut, než vyšle signály, že jste sytí.

A tak můžete být sytí a stále jíst, ale možná o tom nevíte, protože váš mozek nemá dostatek času reagovat a uvědomit si, že máte dost.

6. Čištění zubů hned po jídle

Ačkoli si někteří z nás zvyknou čistit si zuby hned po jídle, podle několika studií byste měli počkat alespoň 30 minut po jídle.

Naše zuby jsou chráněny sklovinou a kyseliny produkované různými potravinami mohou tuto ochrannou sklovinu narušit. To znamená, že vaše zuby jsou nejzranitelnější hned po jídle.

Naštěstí naše tělo má způsob, jak vyrovnávat vysokou hladinu kyselin pomocí našich slin, ale chce to čas. Čištění zubů hned po jídle tedy znamená, že si je kazíte, i když používáte kartáček s měkkými štětinami.

Nejlepší je nechat sliny dělat svou práci a vyrovnávat vysokou hladinu kyselin a čistit si zuby později. Lepší alternativou k čekání, až se vaše zuby zotaví, by bylo vypláchnout si ústa vodou nebo žvýkat žvýkačky bez cukru (ale pozor, i bez toxického umělého sladidla aspartamu!).

7. Čištění uší vatovými tyčinkami

Čištění uší vatovými tyčinkami nadělá více škody než užitku. Podle jedné studie takové čištění tlačí ušní maz hlouběji do zvukovodu. Může také vést k infekcím, propíchnutí ušních bubínků, ucpání ušního mazu a tinnitu (tinnitus).

Ve skutečnosti je vhodné nechat ušní maz na pokoji a nechat ho vylézt přirozenou cestou. Ušní maz funguje jako filtr ve zvukovodu, aby zabránil vniknutí prachu a nečistot.

Čištění vatovými tyčinkami způsobuje, že vaše uši jsou náchylnější ke znečištění. Pokud ale přesto cítíte potřebu si uši vyčistit, postačí ručník.

8. Použití osoušeče rukou

Osoušeče rukou mohou být ekologičtějším řešením než papírové ručníky, ale rozhodně pro vás nejsou zdravější.

Jedna studie ukázala, že osoušeče rukou na veřejných toaletách šíří fekální bakterie do rukou. Mechanismus foukání vzduchu používaný osoušeči rukou má tendenci přenášet bakterie do vzduchu toalet. Výsledky této studie naznačují, že mnoho druhů bakterií, včetně spor a patogenů, může být přeneseno do vašich rukou.

Kam dál?

Co můžete nachytat z láhve s vodou, když ji použijete mnohokrát? Nepříjemné se velice snadno může stát skutečností!

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

Další články