Budíte se v noci a máte problém znovu usnout? Co to znamená pro riziko demence?

7309
Sdílejte

Proč ale těm, kteří se uprostřed noci probudí a neúspěšně se snaží znovu vyspat, hrozí demence méně? Základní mechanismus zůstává výzkumníkům neznámý, ale spekuluje se, že se možná tito lidé aktivněji zapojují do činností, které udržují nebo zvyšují jejich „mentální zásoby“, čímž snižují riziko demence.

Novější údaje ukazují, že starší lidé trpí více poruchami spánku. To lze přičíst různým faktorům, jako je stres z pandemie, ale také teplejší noci v důsledku klimatických změn.

„Starší lidé ztrácejí spánek z mnoha důvodů. Je zapotřebí více výzkumu, abychom lépe porozuměli příčinám a omezili dlouhodobé následky,“ dodal Dr. Wong a pokračoval:

„Naše zjištění zdůrazňují důležitost zohlednění individuální historie poruch spánku při posuzování rizikového profilu demence u starších lidí.“ V každém případě však odborník poukázal na to, že je zapotřebí více výzkumu poruch spánku, subtypů demence a toho, jak specifické sociodemografické charakteristiky interagují s případnými problémy se spánkem a ovlivňují riziko demence.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články