Budíte se v noci a máte problém znovu usnout? Co to znamená pro riziko demence?

7309
Sdílejte

Na druhou stranu však bylo riziko jasně nižší u těch, kteří uvedli, že mají potíže s usínáním, pokud se v noci probudí.

Výzkumníci byli výše uvedenými zjištěními překvapeni, protože neočekávali, že zjistí, že riziko demence bylo nižší u těch, kteří se probudili uprostřed noci a měli potíže s usínáním, ve srovnání s těmi, kteří měli potíže s usínáním nebo měli hypnóza, vysvětluje vedoucí výzkumník Dr. Roger Wong, odborný asistent na katedře veřejného zdraví a preventivní medicíny na SUNY Upstate University of Medicine v Syrakusách, New York.

Analyzovaná data pocházejí z 10 ročních vln (2011–2020) prospektivních dat z National Health and Aging Trends Study (NHATS), longitudinální studie zkoumající celostátně reprezentativní vzorek příjemců Medicare ve věku 65 let a starších v USA. Do studie byli zahrnuti pouze lidé bez demence v roce 2011.

Je známo, že neexistuje žádná účinná léčba demence, přičemž současné farmakologické terapeutické přístupy mají omezený úspěch, což ukazuje na důležitost preventivních přístupů k demenci.

„Díky zaměření na různé poruchy spánku mohou naše zjištění pomoci vést vhodné zásahy do životního stylu, které mohou snížit riziko demence,“ vysvětlila spoluřešitelka Margaret Anne Lovierová z oddělení veřejného zdraví a preventivního lékařství SUNY Upstate Medical University.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články