12 příznaků toho, že ve vašem těle může růst rakovina: Jeden ze symptomů udeří v noci

56310
Sdílejte

Pokud vám chraplavý hlas nezmizí sám od sebe, měli byste s ním navštívit lékaře. Stejně tak v případě, že nevysvětlitelný kašel nezmizí do několika týdnů. Není neobvyklé, že se tu a tam zadýcháte. Pokud si však všimnete, že se zadýcháte více než obvykle nebo na delší dobu, řekněte to svému lékaři. Pokud máte chraplavý hlas déle než 3 týdny, může to být podle webové stránky NHS (Národní zdravotní služba Spojeného království) příznakem rakoviny hrtanu.

Pokračování na další straně

9. Změny v močení nebo vyprazdňování

Změny ve vyprazdňování mohou zahrnovat zácpu či řídkou stolici, ale stejně tak časté vyprazdňování může být příznakem něčeho vážnějšího. O problémech s močením hovoříme tehdy, chodíte-li močit častěji než obvykle nebo naléhavě, pociťujete bolest při močení nebo nemůžete močit tehdy, když potřebujete, uvedla Cancer Research.

10. Nevysvětlitelné krvácení nebo krev

Nevysvětlitelné krvácení může být často způsobeno něčím mnohem méně závažným než rakovina, ale vždy byste to měli nahlásit svému lékaři. Zahrnuje to krev ve vaší stolici, moči či zvratcích nebo když krev vykašláváte – bez ohledu na to, kolik nebo jaké barvy (může to být červená nebo tmavší barva, například hnědá nebo černá). Zahrnuje také jakékoli nevysvětlitelné vaginální krvácení mezi menstruacemi, po sexu nebo po menopauze.

11. Vřed v ústech nebo místo, které se nehojí

Je běžné, že se vám v ústech objeví vředy (malé vřídky), když jste trochu vyčerpaní. Obvykle by se měly zlepšit do dvou týdnů. Avšak vřed nebo červené či bílé místo, které se nezahojí po 3 týdnech, byste měli nahlásit svému lékaři nebo zubaři.

12. Neobvyklé změny na prsou

Boule, změna velikosti, tvaru nebo pocitu na prsu nebo jakékoliv kožní změny, zarudnutí nebo bolest v prsou, to vše stojí za vyšetření. Rovněž by se měly sledovat (pokud nejste těhotná nebo nekojíte) i změny na bradavkách, včetně tekutiny, vytékající z bradavky, která může být zabarvena krví.

Přestože není vždy úplně snadné o rakovině mluvit, rozhovor s vaším praktickým lékařem vám může velmi pravděpodobně zachránit život. Máte-li některý z těchto příznaků, je velmi důležité, abyste se nechali vyšetřit vaším lékařem.

Kam dál?

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Další články