V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.
Kam dál?
- Obchody za socialismu: Prázdné regály, fronty na pomeranče, vůně čerstvě umleté kávy a podpultovky
- Pamatujete na roztomilou holčičku z vánoční reklamy na Kofolu ? Nyní je krásnou dospělou ženou. FOTO
- Retro bonbóny Besipky: Sladké kroužky, které kdysi stály jen 70 haléřů
- Husákovy děti: ostré lokty získaly v přecpaných třídách o 40 žácích