Obchody za socialismu: Prázdné regály, fronty na pomeranče, vůně čerstvě umleté kávy a podpultovky

10176
Sdílejte

Obchodní návyky a zvyklosti za socialismu se velmi lišily od těch, které známe dnes. Oproti dnešním supermarketům a hypermarketům, které bereme jako samozřejmost, byl tehdejší systém velmi odlišný. Až do roku 1993 neexistoval v Československu žádný supermarket, a tak se lidé museli spoléhat na samoobsluhy, do nichž se chodilo pro základní potraviny.První samoobsluha byla otevřena v Červnu 1955 na Žižkově. Do té doby existovaly jen pultové prodejny, takže nový koncept, kde si mohli lidé vybrat a nakoupit zboží sami, byl revoluční.

S rozvojem panelové výstavby v šedesátých a sedmdesátých letech se samoobsluhy staly centrem pozornosti na sídlištích. Staly se místem, kde lidé nakupovali, ale také se zde setkávali a diskutovali o aktuálních událostech.Fronty na banány, pomeranče a další nedostatkové zboží jsou všeobecně známé. Zboží si lidé vybírali sami a dávali si ho do nákupních košíků. Ale ne všechno bylo dobře dostupné. Některé ovoce, zejména mandarinky, bylo k dostání jen před Vánocemi.Mít kamarádky mezi prodavačkami se vyplácelo, protože to znamenalo, že jste měli přístup k takzvaným podpultovkám, což byly lepší uzeniny, exotické ovoce, holandské kakao či luxusní čokoládu.

Kam dál?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Pamatujete si na retro zákusky ? Indián, rakvička. Na socialistické zákusky nejde zapomenout

Další články