Nechceš bony? Český fenomén Tuzex byl státem řízená pračka na peníze i známka luxusu a výjimečnosti

1980
Sdílejte

Tuzex, český fenomén a symbol luxusu a výjimečnosti, byl pro mnohé z nás, kteří si pamatujeme osmdesátá léta, více než jen obchod.Představoval místo, kde se dalo sehnat zboží, které jinde nebylo dostupné, od zahraničních potravin po elektroniku a oblečení. Vznik Tuzexu sahá až do roku 1957, kdy byl zřízen s úmyslem sloužit diplomatickému sboru a zahraničním turistům, ale ve skutečnosti se stal nástrojem státu pro získávání cizích měn a deviz, které byly v tehdejším Československu nedostatkové.Pro nákup v Tuzexu byly potřeba speciální poukázky – bony, které oficiálně nebylo možné koupit, a tak vznikl prostor pro černý trh a veksláky, kteří se živili směnou valut a bonů.

Veksláctví podpořila i legislativa

Na začátku 80. let v tichosti podpořila veksláky i legislativa. Nejprve byla z poukázek odstraněna věta o zákazu jejich prodeje v Československu a také ustanovení, že prodej tuzexových poukázek není směnárenská činnost, ale prodej zboží za valuty. Vekslování se tak trestalo jen jako spekulace. Co do počtu veksláků v té době – můžeme vycházet jen z odhadů. Na konci 80. let se v policejních databázích, jež se týkaly Prahy a Středočeského kraje, nacházelo asi 800 osob, u kterých bezpečnostní složky evidovaly pokoutní prodej bonů či valut. „Veksláků však muselo být ve skutečnosti mnohem víc,“ upřesnil historik Adam Havlík. Socialistické Československo v té době veksláctví více či méně tolerovalo. Vypovídajícím obrázkem o tom, jak tehdy byznys s tuzexovými poukázkami probíhal, je z filmu Bony a klid z roku 1987.Tito obratní směnárníci, často oblečení v kožených bundách a adidaskách, byli paradoxně těmi, kdo udělali z Tuzexu obchod pro širší veřejnost. Malé obchody probíhaly přímo na ulici, ty větší na tajných, předem dohodnutých místech. Ve druhé polovině 80. let byla taxa na černém trhu 5 Kč za 1 bon, přičemž průměrná měsíční mzda v té době byla kolem dvou tisíc korun. Pokud jste chtěli mít pravé rifle z Tuzexu, tak vás vyšly klidně na 600 Kč.Jejich cena se totiž pohybovala od 80 do 120 bonů.V průběhu let se Tuzex rozrostl a nabízel široký sortiment luxusního zboží, od elektroniky přes oblečení až po automobily, které nebyly pro většinu lidí dostupné. Možnost nakupovat v Tuzexu byla považována za známku luxusu a výjimečnosti. V osmdesátých letech Tuzex zaznamenal svůj největší rozmach, kdy se na zboží stály dlouhé fronty a roční obrat dosáhl 250 milionů dolarů.V roce 1988, jako reakce na rostoucí popularitu Tuzexu, vydala Živnostenská banka dispoziční karty k tuzexovým účtům, které umožňovaly bezhotovostní platby v prodejnách a výběr odběrních poukázek. Tento krok ještě více zpřístupnil Tuzex široké veřejnosti a zjednodušil nákupy.

Kam dál?

Pamatujete si na retro zákusky ? Indián, rakvička. Na socialistické zákusky nejde zapomenout

Pamatujete jaké byly kávy za totáče? Klasický turek ! Dodnes ho někteří milují

Retro bonbóny Besipky: Sladké kroužky, které kdysi stály jen 70 haléřů

Pamatujete čokolády za socialismu ? Kofila za dvě padesát, tuzexové vzácnosti i podivná nugátová hmota

Češi byli za socialismu doslova mistry světa v chalupaření. Trávení času na chatách a chalupách se stalo nedílnou součástí životního stylu mnoha rodin

Další články