Husákovy děti: ostré lokty získaly v přecpaných třídách o 40 žácích

1429
Sdílejte
Generace známá jako Husákovy děti, narozená v době populačního boomu v 70. letech minulého století v Československu, se dnes často považuje za jednu z nejúspěšnějších ve své době.Tento název dostali po tehdejším prezidentovi Gustavu Husákovi, za jehož éry se narodilo rekordní množství dětí. V roce 1974, který je považován za vrchol tohoto baby boomu, přišlo na svět 194 215 novorozenců. Tato generace si nyní připomíná půlkulaté padesátiny a mnozí z nich se ohlížejí za svými úspěchy.
Plné třídy a poslušnost.Doba, která nastartovala kariéru mnoha dnešních padesátníků, byla mimořádná a neopakovatelná. Oni sami ale přikládají úspěch nejen šťastným okolnostem, ale také tomu, jak byli na tuto situaci připraveni. Jsou přesvědčeni, že se prosadili právě proto, že se od dětství díky „Husákově“ baby boomu potýkali se silnou konkurencí. Školní třídy v té době byly naplněné k prasknutí – nebylo výjimkou, že v jedné se tísnily i čtyři desítky žáků – proto bylo třeba být průbojný. I proto prý byla tato generace v první porevoluční dekádě dravější a měla větší tah na branku. Jiní přikládají význam i sportu, který děti tehdy hojně pěstovaly a získaly díky němu soutěživost a odolnost. Současná generace je na tom podle nich podstatně hůře, a to i kvůli technologiím, které je od pohybu a přirozené soutěživosti odvádějí.Nástupem sametové revoluce v roce 1989 a následnou transformací československé ekonomiky na tržní hospodářství se Husákovým dětem otevřely dveře k nevídaným příležitostem. Mnozí z nich dokázali tyto možnosti využít a dosáhli značných úspěchů v oblasti podnikání, managementu či akademické sféry. Byli svědky a často i přímými účastníky dynamického rozvoje nového kapitalismu v České republice. Atraktivita postkomunistického Československa a později České republiky, otevřenost země vůči zahraničí a příležitosti pro vzdělání a osobní rozvoj byly pro tuto generaci klíčové.

Kam dál?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Pamatujete si na retro zákusky ? Indián, rakvička. Na socialistické zákusky nejde zapomenout

Další články