CHCETE MÍT KRÁSNOU A PRODUKTIVNÍ ZAHRÁDKU I V ZIMĚ? Stačí si přečíst pár těchto tipů!

457
Sdílejte

Když přijde zima a všechny květiny, které jste zasadili na zahradě, usnou až do jara – co můžete udělat, abyste udrželi svojí zahrádku aktivní? Existuje spousta věcí, které můžete udělat, abyste udrželi aktivitu půdy na zahradě a zmírnili zimní skleslost.

Co je to zimní zahrada?

Pojem „zimní zahrada“ je pravděpodobně srozumitelný. Je to zahrada, kterou vysadíte, když se ochladí. Jde však o něco hlubšího.Zimní zahrada je zahrada osázená odolnými rostlinami, které skutečně zpestří vaši zahradu po celý rok. Jsou to takové rostliny, kterým se daří, i když je krutá zima, a mohou vypadat nádherně i zasypané sněhem. Jsou to rostliny, kvůli kterým se budete chtít zachumlat a vyrazit na zahradu i přes chladný vítr.

Pokud chcete, můžete v zimě pěstovat i zeleninu. Existuje celá řada druhů zeleniny, které přežijí, a dokonce se jim daří, i když teploty klesnou hluboko pod bod mrazu. Nejenže budete mít rostliny, o které se můžete starat, ale můžete mít domácí potraviny, které budete moci jíst během chladných měsíců.

Proč uvažovat o zimní zahradě?

V zimních měsících může šedá obloha, brzká tma, krutý mráz a další věci na člověka skutečně působit depresivně. Existují pro to různé termíny, od „zimního smutku“ až po „sezónní afektivní poruchu“. Ve skutečnosti to znamená, že lidé mají v zimě tendenci cítit se pod psa.

Studie prokázaly, že  zimní zahradničení může tyto pocity výrazně snížit. Zdá se, že lidé mají vrozenou touhu být součástí přírodního světa. Být v zimě zavřený uvnitř vede k pocitu deprese.Také záleží, jestli vám zlepší náladu pohled na zeleň a listí, nebo vám pomůže pohled na pestré barvy uprostřed ponuré a bílé barvy? Možná právě kombinace obou.

Hodně pomáhá věnování se zahradě, o kterou se můžete v zimním období starat. Pokud jste aktivní zahrádkáři, tak vás může absence pestrých barev ve vaší zahradě, o kterou byste se mohli starat od listopadu do března, trochu zklamat. Zimní zahrada může být tím pravým řešením.

Jaké druhy rostlin mohou být v zimní zahradě?

To je dobrá otázka, na kterou je však těžké odpovědět pro každého. Především záleží na vašem vkusu. Chcete v zimě zahradu obohatit o listy nebo zeleň, nebo hledáte barevné střípky, jaké mohou přinést bobuloviny? Záleží také na tom, kde žijete. Existují rostliny, které jsou mrazuvzdorné a daří se jim v oblastech, jako je například Chicago, které je proslulé velmi chladnými zimami, ale i jiné, které budou lépe růst v chladných, ale nikoliv v mínusových teplotách.

Zimní rostliny pro chladné podnebí

Ve velmi chladných oblastech můžete zvážit mimo jiné tyto rostliny:

Zimostráz

Zimostrázy patřící do rodu Buxus jsou v Severní Americe a Evropě oblíbené již delší dobu. Jsou to pomalu rostoucí stálezelené rostliny, které mají podobu keřů a malých stromků. Lze je stříhat a kultivovat, aby vypadaly skvěle po celý rok, a často se používají k vytvoření obruby kolem zahrad. V zimě jejich zelená barva skutečně vynikne na bílé barvě sněhu a fantasticky vypadají i zasypané sněhem. Dožívá se zhruba 20-30 let. Je mrazuvzdorný zhruba do -23°C.

 

Winterberry (Cesmína přeslenitá)

Winterberry je vlastně druh cesmíny. Rozdíl je v tom, že Winterberry na podzim ztrácí listy a na zahradě se objevují jasně červené bobule, které dodávají zahradě tolik potřebnou barvu. Je poměrně snadné ji pěstovat a je mrazuvzdorná – dokáže přežít i velmi nepříznivé počasí. Je mrazuvzdorná do -25°C. Dožívá se 40 a více let.

 

Vilín

Možná jste už někdy použili svíravý lék z této rostliny, ale pravděpodobně jste o něm nikdy moc nepřemýšleli. Vilín je skupina opadavých stromů a keřů, které vytvářejí velmi živé květy různých barev (obvykle oranžové a červené). Tyto květy se objevují během podzimu, ale mají tendenci vydržet až do jara. Dožívá se obvykle okolo 50 let. Vilín je mrazuvzdorný zhruba do -29°C.

 

Zimní rostliny pro teplejší klima

Mezi rostliny, kterým se v zimě daří dobře, ale které nemusí být tak odolné v místech, kde je opravdu zima a sníh, mezi ně patří:

Kamélie

Kam dál?

Polský ministr obrany prohlásil, že by Varšava mohla Kyjevu pomoci s navracením ukrajinských občanů v branném věku. Mezi tamními Ukrajinci to vře

Neobvyklé chování ženy z Ostravska : Pod různými pseudonymy žádá lidi o darování zvířat, zejména psů, aby je následně dala do útulku

Náhlou vlnu nakažených norovirem hlásí z německého Stuttgartu. Na festivalu se nakazilo 700 lidí. Úřady hledají příčinu

Po útoku dvou pitbulů zemřelo na jihu Itálie patnáctiměsíční dítě

Evropský parlament schválil novou směrnici, která ukládá výrobcům povinnost opravovat spotřebiče i po uplynutí zákonné záruční doby

Další články