Růžičková kapusta
Růžičková kapusta – mnoho lidí vychovaných v Severní Americe, při zmínce o této zelenině si pravděpodobně okamžitě řekne „fuj“. Nicméně cokoli vám v mládí vnucovali, pravděpodobně to nebylo čerstvé z vaší vlastní zahrádky. Takže ji nezavrhujte, dokud jste ji nevyzkoušeli. Na růžičkové kapustě je skvělé, že dobře roste i v zimě a zůstává mrazuvzdorná až zhruba do -17°C. Růžičková kapusta má vysoký obsah vitamínů (zejména vitamín C, vitamín K, skupinu vitamínů B, kyselinu listovou, beta-karoten, prekurzor vitamínu A) a minerálů (zejména draslík, hořčík, železo a fosfor).
Špenát
Špenát je velmi zdravá zelenina plná vitamínů (zejména C, vitamíny skupiny B, beta-karoten) a minerálů (zejména draslík, vápník, hořčík a železo), která se skvěle hodí mimo jiné do salátů a příloh. Špenát dobře roste i v zimě a vydrží teploty až do -13°C.
Pórek
Pórek je blízký příbuzný cibule a česneku a často se používá do polévek nebo jiných pokrmů. Má lehkou cibulovou chuť, kterou má mnoho lidí rádo. Je také plný vitamínů (zejména vitamín C, E, karoten, vitamíny skupiny B) a minerálů (zejména vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, selen, mangan), je dobrý po celou zimu a docela dobře snáší teploty do -12°C.
Nestravte tedy letošní zimu jen sněním o zahradě, kterou budete mít až na jaře! Rostlinami se můžete těšit a oživit svůj domov i během zasněžených měsíců. Zvažte, zda letos nezaložit zimní zahradu, nebo se připravit na příští zimu.