CHCETE MÍT KRÁSNOU A PRODUKTIVNÍ ZAHRÁDKU I V ZIMĚ? Stačí si přečíst pár těchto tipů!

468
Sdílejte

Kamélie je stálezelená rostlina se sytě zelenými listy. Některé druhy kamélií však překvapí i uprostřed nejtemnějších zimních měsíců. Kamélie vytvoří zářivé květy podobné růžím v různých barvách, které vyniknou uprostřed zasněžené zahrady. Některé druhy vyžadují poměrně hodně vody, ale pokud jim najdete místo, které má slušné slunce, ale ne příliš, a nějaký úkryt před větrem, mohou vydržet 50-100 let. Je mrazuvzdorná zhruba od -15°C do -23°C.

 

Vřes

Vřes je v Evropě vždy oblíbenou rostlinou, ve Státech se začal prosazovat teprve nedávno. Po celý rok vytváří velmi zářivé, krásné růžovofialové květy. Květy jsou jasné v létě a vydrží až do podzimu. Zajímavé je, že květy obvykle nevydrží celou zimu, ale když květy opadají, husté listí, které po nich zůstane, je pro zahrádkáře také docela atraktivní. Na zahrádce může vydržet až 15 let. Je mrazuvzdorný od -24°C do -30°C.

Ujistěte se tedy, že znáte podnebí, ve kterém žijete. Jedním z jednoduchých způsobů, jak zjistit, zda ve vaší oblasti kamélie nebo vřesy porostou, je navštívit místního odborníka na rostliny a zjistit, zda je prodává. Pokud ne, pravděpodobně se jí ve vaší oblasti nebude dařit.

 

Zelenina v zimě

Pro ty, kteří chtějí v zimě pěstovat zeleninu, platí stejné problémy. Přestože existuje řada druhů zeleniny, které rostou i v zimě, hodně záleží na místě, kde žijete, a na tom, jak moc je tam chladno. Mezi otužilé druhy zeleniny patří například:

Česnek

Česnek už pravděpodobně přidáváte do mnoha svých pokrmů. A teď si představte, že byste ho v polovině ledna měli čerstvý ze své zahrádky. Česnek přežije teploty až -13°C a je dokonce prospěšný, protože je bohatý na minerály (zejména na vápník, hořčík a draslík) a vitamíny (zejména vitamíny skupiny B, vitamín K a vitamín C).

 

Cibule

Cibule nebude připravena k použití během zimy, ale pěkně poroste i v chladu, a to až do -17°C. Na jaře a v létě pak budete mít krásnou, čerstvou cibuli jako ze zahrádky. Je známo, že v chladných měsících se dobře daří i dalším druhům zeleniny, ale abyste si byli jisti, že budou fungovat i v místě vašeho bydliště, opět se poraďte s místním odborníkem na rostliny. Obsahuje spousta minerálů (a to zejména zinek, železo, jód, hořčík) a vitamínů (a to zejména vitamíny C, A, K a skupinu vitamínů B). Obsahuje také karoteny, kyselinu listovou, flavonoidy.

Kam dál?

Velké neštěstí v Kravařích na Opavsku : Pětiletá dívka se udusila po vdechnutí párku v rohlíku

Lidé vymření neuniknou. Kdy k tomu má dojít zjistili vědci. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Čtyřměsíční kojenec skončil v kómatu poté, co ho babička krmila umělým mlékem s příměsí vína

Další články