Není to jen bolest či náhlá ztráta hmotnosti: 13 příznaků rakoviny, které můžete snadno přehlédnout

1567
Sdílejte

9. Trávicí problémy

Patří mezi ně bolestivé pálení žáhy, poruchy trávení, přetrvávající ztráta chuti k jídlu nebo časté nadýmání. Přestože je pálení žáhy běžné po snězení velkého, mastného nebo kořeněného jídla pokud je obzvlášť bolestivé, raději vyhledejte pomoc lékaře. Problémy s trávením mohou totiž být časným příznakem rakoviny žaludku.

10. Dušnost nebo přetrvávající kašel

Pokud zpozorujete, že se zadýcháte při běžných aktivitách více, než obvykle, něco není v pořádku. Totéž platí i pro přetrvávající kašel. Pokud nezmizí do několika týdnů nebo se nebodaj zhorší, může to být příznak rakoviny. Oba výše uvedené symptomy mohou být příznaky rakoviny plic a měl by je prošetřit lékař.

11. Změny ve vyprazdňování

Zácpa, průjem nebo častější chození na toaletu, je čas od času běžné. Pokud tyto problémy přetrvají více než tři týdny, informuje o tom lékaře. Mohou být příznakem rakoviny střev. Rovněž byste měli zpozornět i při častější potřebě močení a bolesti při močení. Mohou to být totiž příznaky rakoviny močového měchýře. Krev v moči je také příznakem rakoviny, a proto je důležité, abyste si o nich promluvili se svým lékařem.

12. Změny na vašich prsou
Rakovinu prsu nejčastěji zpozorujete, když se vám na prsou objeví bulka. Existují však i další změny, které byste rozhodně neměli ignorovat. Patří mezi ně rozdíl ve velikosti, tvaru a pocitu na prsu nebo hrudníku. Zpozornět byste měli pokud zrovna nekojíte nebo nejste těhotná i při bezdůvodném výtoku z bradavek. Změnit se může také vzhled, poloha bradavky. Ve všech případech byste měli vyhledat pomoc.

13. Chraplavý nebo chrapotý hlas

Měli byste zkontrolovat chraplavý hlas, který nezmizel sám od sebe.

Kam dál?

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Další články