Není to jen bolest či náhlá ztráta hmotnosti: 13 příznaků rakoviny, které můžete snadno přehlédnout

1569
Sdílejte

4. Náhlá ztráta hmotnosti

Opět platí, že malé změny hmotnosti jsou docela běžné, a tak není důvod k panice. Pokud jste se však nesnažili zhubnout a najednou jste výrazně ztratili hmotnost, raději vyhledejte pomoc lékaře. Vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že nevysvětlitelná ztráta hmotnosti je druhým nejčastějším symptomem rakoviny střev, plic, slinivky břišní a ledvin.

5. Neobvyklá bulka nebo otok kdekoli na těle

Pokud zpozorujete přetrvávající bulky nebo otoky v kterékoli části těla, neměli byste je brát na lehkou váhu. Mohou se vyskytnout všude, na krku, v podpaží, tříslech, hrudi, prsou nebo varlatech. V případě, že se na vašem těle objeví a nezmizí, vyhledejte odbornou pomoc.

6. Nevysvětlitelné krvácení nebo modřiny

Pomoc lékaře vyhledejte, i při nevysvětlitelném krvácení, nebo pokud se na vašem těle vyskytnou modřiny, i když jste si neublížili. Krev se může objevit ve vaší stolici, při močení nebo zvracení, ale velké riziko představuje i vykašlávání krve. Nebezpečné je také jakékoli nevysvětlitelné vaginální krvácení mezi menstruacemi, po sexu nebo po menopauze. Krvácení nemusí být vždy masivní, může to být jen červená nebo tmavší barva, například hnědá nebo černá. Stále se však vyplatí věnovat tomu náležitou pozornost.

7. Vředy v ústech nebo na jazyce, které se nehojí

Vředy nebo malé ranky v dutině ústní jsou běžné při poranění. Obvykle zmizí asi do dvou týdnů. Pokud však vřed, červená nebo bílá skvrna ve vašich ústech přetrvává i po tomto období, je třeba se poradit se svým lékařem nebo zubařem. Mohou totiž být příznakem rakoviny úst a orofaryngu.

8. Kožní změny

Pokud se bradavice nebo rána na vašem těle nehojí, měli byste to dát prověřit lékaři. Rovněž byste si měli všímat všechna nová, ale i stávající mateřská znaménka, která mění velikost, tvar nebo barvu. Jakoukoli neobvyklou změnu na vaší kůži, by měl zkontrolovat lékař.

Kam dál?

Co můžete nachytat z láhve s vodou, když ji použijete mnohokrát? Nepříjemné se velice snadno může stát skutečností!

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

Další články