Není to jen bolest či náhlá ztráta hmotnosti: 13 příznaků rakoviny, které můžete snadno přehlédnout

1556
Sdílejte

Včasná diagnostika rakoviny může zlepšit šance na uzdravení. Mnozí lidé přesto ignorují její možné příznaky nebo odkládají jejich konzultaci s lékařem. Nepodceňujte to a všímejte si těchto 13 symptomů!

Diagnostikování rakoviny ještě v počátečním stadiu, vám může zachránit život. Při včasném zachycení je totiž větší šance, že bude léčba úspěšná. „Možná si myslíte, že příznaky, jako je vykašlávání krve nebo nevysvětlitelné hubnutí, je obtížné ignorovat, ale mnozí pacienti tak bohužel dělají,“ upozorňuje doktorka Julie Sharp, vedoucí oddělení zdraví Cancer Research UK pro portál The Sun.

I když si nemusíte pamatovat všechny příznaky, je důležité si uvědomit, co je pro vaše tělo přirozené. Tím pádem jakmile na sobě zpozorujete nějaké neobvyklé změny, můžete ihned kontaktovat lékaře.

Toto jsou příznaky, na které byste si měli dávat pozor

1. Velmi silné noční pocení

Noční pocení není cizí pro ženy, které prošly menopauzou. Zpozornět byste však měli, pokud se v noci budíte celý promočený nebo máte bezdůvodně horečku. Podle odborníků z Healthline je to méně známý příznak určitých typů rakoviny, jako jsou nádory, leukémie, lymfom, rakovina kostí, rakovina jater nebo mezoteliom. Odborníci stále přesně nechápou, proč některé druhy rakoviny způsobují noční pocení, ale může to být důsledek snahy těla bojovat proti rakovině.

2. Únava

Pokud máte problémy se spánkem nebo prožíváte stresující období, je normální, že pociťujete větší únavu. Pokud však toto vyčerpání nemá jasný důvod a pociťujete jej již delší dobu, něco není v pořádku. Může to být příznakem leukémie, lymfomu a mnohočetného myelomu. Je to proto, že tyto druhy rakoviny začínají v kostní dřeni, která produkuje červené krvinky, a ty přenášejí kyslík do celého těla.

3. Nevysvětlitelná bolest

Je normální pociťovat bolest, čím je člověk starší. Avšak podle Cancer Research UK nevysvětlitelná a přetrvávající bolest může znamenat, že její příčina je o něco vážnější.

Kam dál?

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

Další články