10 dívčích jmen, kterým je souzeno v tomto roce štěstí! Podívejte se slečny a dámy zda to nejste právě vy!

52081
Sdílejte

Magdala byla městem – věží na břehu jezera, Magdaléna je ženou – strážnou věží pro své blízké.

Odvozeniny a varianty

Ženské křestní jméno Magdaléna se vyskytuje i ve zkrácené podobě Magdalena. Variacemi jména jsou také Magda, Majdalena nebo Madlenka. Jméno nemá mužský protějšek. Domácky se jméno užívá jako Magdalenka, Magdička, Magdinka, také Majda, Majdalena, Majdalenka, Madla, Madlenka, Majolena, Majolenka, Manka aj. Jméno Magdaléna se užívá i ve slovenštině. Anglické verze jména jsou Magdalene, Madeline a Madeleine, německé Magdalena a Magdalene. Jméno Magdalena je známé i ve španělštině, také švédštině, holandštině nebo polštině. Italská verze je Maddalena, francouzská Madeleine, portugalská Magdalena a Madalena. Maďaři jméno používají jako Magdaléna a Magdolna, Rusové jako Magdalina.

Významné nositelky

Nositelkou jména byla i slavná filmová hvězda Marlene Dietrichová, vlastním jménem Maria Magdalene Dietrich. Jméno nosila i česká spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová. V současnosti jméno nosí česká operní pěvkyně Magdalena Kožená, také slovenská herečka oblíbená i u nás Magda Vašáryová, zpěvačka Magda Malá nebo herečka a moderátorka Magda Reifová, známá dětská hvězda. Mezi nositelkami jména najdeme i novinářku Magdalenu Dietlovou. Jméno nosí i manželka herce a moderátora Vlasty Korce nebo dcera herečky Míši Mauerové. Významnou nositelkou jména je i ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albright, která je původem z Čech.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Magdaléna pochází z hebrejštiny. Překládá se jako „žena z Magdaly“ nebo „magdalská“. Magdala bylo starověkým městem v Izraeli, nyní se nazývá Migdal. Město leží na břehu Genezeratského jezera. Původním významem aramejského slova „magdala“ je přitom „věž“.

5. Leona

Charakteristika

Atraktivní jméno Leona je jménem pro lvici – ženu, která má odvahu a sílu pro uskutečnění svých snů. Žena jménem Leona může být materiálně založená, přesto dokáže ocenit i vnitřní krásu a bohatství člověka.

Odvozeniny a varianty

Ženské křestní jméno Leona se vyskytuje také v podobě Leonie. Mužským protějškem jména je Leon, případně Leoš. Domácky se jméno užívá jako Lea, Leonka, Leuška, Leuš nebo Lenka. Slovenština a španělština jméno zná jako Leóna. Anglická verze je stejná jako česká. Němčina jméno užívá jako Leonie. Francouzská mutace jména je Leóne, italská Leonia, stejně tak i polská. Ruská verze jména je Leonija.

Významné nositelky

Mezi nositelkami jména najdeme slavnou českou zpěvačku Leonu Machálkovou nebo její kolegyni Leonu Šenkovou. Jméno nosí i americká zpěvačka Leona Lewis.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Leona má stejně jako jeho mužský protějšek Leon řecký původ. Překládá se z řeckého slova „león“ či latinského „leo“ jako „lev“ nebo „lvice“.

6. Kristýna

Charakteristika

Kristýna je krásným jménem s křesťanským původem. Jeho nositelka je krásná zvenčí i zevnitř.

Odvozeniny a varianty

Ženské křestní jméno Kristýna má mnoho variant, mj. Kristina, Kristína, také Kristyna, Kristiana, Kristen, Christen aj. Mužským protějškem jména je Kristián. Domáckými podobami jména jsou Krista, Kristy, Kiki, Kikina, Kikuš, také Tina, Týnka, zdrobněle pak Kristýnka, Kikuška aj. Jméno se vyskytuje také ve slovenštině, především jako Kristína. V angličtině ho pak najdeme jako Christina, Christiana nebo Chris, v němčině jako Christen, ve francouzštině jako Christine nebo Chrétienne. Italská a španělská podoba jména je Cristina, portugalská Cristina nebo Cristinha. Polština jméno zná jako Krystyna, ruština jako Christina nebo Christiana, maďarština pak jako Krisztina.

Významné nositelky

Jméno nosila například švédská královna Kristýna I. Švédská. Dnes je jeho nositelkou populární americká zpěvačka Christina Aquilera, herečky Kirsten Dunst, Christine Lakin nebo Kristen Bell. Především díky upírské sáze Twilling se proslavila také americká herečka Kristen Stewart. Jméno však nosí i české herečky, například Kristýna Hlaváčková, Kristýna Kociánová nebo Kristýna Leichtová. Jméno patří i k modelce Kristýně Lebedové nebo tanečnici Kristýně Kloubkové. Také slovenská zpěvačka Kristína Peláková si umělecky nechá říkat jménem Kristina. Nositelkou jména je také česká beach volejbalistka Kristýna Kolocová, která tvoří dvojici s Markétou Slukovou. Od olympiády v Londýně jsou známé jako Kiki a Maki.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Kristýna je původem z řečtiny, stejně tak i další varianty jména jako Kristina, Kristína apod. Jméno se překládá z řeckého slova „christianos“ jako „křesťan“, resp. „křesťanka“.

7. Jiřina

Charakteristika

Jméno Jiřina dnes může znít mírně zastarale. Je jménem pro ženu, která má vztah ke všemu živému i zemi jako zdroji naší obživy. Dle významu svého jména je Jiřina také hbitou a obratnou ženou. Nesmíme opomenout ani to, že jméno je též jménem květiny. Jakkoli jméno Jiřina může znít obyčejně, dělá z jeho nositelky i vzácnou květinu.

Odvozeniny a varianty

Ženské křestní jméno Jiřina má i mužskou přechýleninu ve jménu Jiří. Významově příbuzné je také se jmény Georgina nebo Jorga. Domácky se jméno užívá jako Jiřinka, také Jiřka, Jířa, Jirča, Jiruška, Jirka aj. Jméno má i zajímavé cizojazyčné mutace, ve slovenštině se například užívá jako Jurajka, Jurina nebo Georgína. Anglickou verzí jména je Georgia nebo Georgina, německou Georgia nebo Georgine. Italská podoba jména je Georgia, španělská Georgia, také Goergina, Jorga nebo Jorgina. Ruština, polština a maďarština jméno užívají jako Georgina.

Významné nositelky

Kam dál?

Dubnový úplněk, nazývaný také jako „rašící úplněk“, přinese značné změny pro mnohá znamení zvěrokruhu

Andělé vám posílají čísla, a snaží se na ně upozornit. Tato takzvaná andělská čísla se mohou objevovat na nejrůznějších místech a to…

Další magické datum 24.4 2024 se blíží. Co nás čeká…

Horoskop zdraví na měsíc DUBEN 2024. Býk pečuje o svá střeva, Váhy zase o psychické zdraví

Velký horoskop na DUBEN : Váhy čeká radostný měsíc, Ryby hodně práce

Další články