10 dívčích jmen, kterým je souzeno v tomto roce štěstí! Podívejte se slečny a dámy zda to nejste právě vy!

52079
Sdílejte

Mezi populární nositelky jména patří herečky Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, Jiřina Švorcová, Jiřina Štěpničková, Jiřina Stránská, Jiřina Froňková nebo Jorga Kotrbová. Jméno nosí i česká grafička a ilustrátorka Jiřina Adamcová, výtvarnice Jiřina Lockerová, loutkářka Jiřina Skupová, operní pěvkyně Jiřina Marková nebo Jiřina Steimarová.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Jiřina je ekvivalentem mužského jména Jiří. Obě jména mají několik teorií výkladu a je pravděpodobné, že se vzájemně prolínají. Nejčastěji je jménu Jiřina přisuzován řecký původ. Jméno by pak pocházelo z řeckého „géorgos“ s významem „zemědělec“ či „rolník“. Další výklad spojuje jméno s ruským slovem „jurkij“ s významem „mrštný“, resp. „mrštná“ či „hbitá“. Jméno by tak mělo staroslovanský původ.

8. Radka

Charakteristika

Jméno Radka je žensky jemné, současně však v sobě nese prvky tvrdosti. Jméno v sobě skrývá jednoduchou krásu, přirozenou radost ze života a schopnost radovat se z maličkostí.

Odvozeniny a varianty

Mužským protějškem jména Radka je Radek. Významově příbuznými jmény jsou také Radmila, Radoslava, Radomíra, Radimíra aj. Latinskou podobou jména je Hilaria nebo Gaudencia. Domáckými variacemi jména jsou Ráďa, Rady, Raduš, Raduška, Raduna, Radunka, Raděnka, Radečka apod. Jméno Radka se užívá i ve slovenštině, němčině nebo bulharštině. Ruskou podobou jména je Rada, stejně tak i srbochorvatskou (společně s mutací Radika).

Významné nositelky

Mezi nositelkami jména najdeme například českou modelku a moderátorku Radku Kocurovou, která je partnerkou fotbalisty Tomáše Rosického. Jméno nosí i herečky Radka Fidlerová nebo Radka Pavlovičová, také zpěvačka Radka Fišarová. Jméno patří i ke zpěvačce a skladatelce Radce Vrankové, která si umělecky říká Radůza.

Původ a význam jména

Radka je novějším slovanským jménem. Toto ženské křestní jméno vzniklo osamostatněním domáckých variant jmen začínajících na Rad- (Radoslava, Radomíra, Radimíra aj.). Jméno bývá spojováno i s archaickým slovanským jménem Radmila, pravděpodobně jde o odvozeninu právě tohoto jména. Novodobý význam všech jmen začínajících na Rad- je odvozován od slova „radovat se”. Také jméno Radka se tak překládá jako „radostná” či „radující se”.

9. Iveta

Charakteristika

Iveta je oblíbeným ženským jménem, které má v sobě francouzskou eleganci, nadčasovost, také ladnost a krásu tisového luku. Žena jménem Iveta dokáže svému okolí předávat energii a udávat směr, stejně tak, jako luk určuje směr vystřelenému šípu.

Odvozeniny a varianty

Ženské křestní jméno Iveta se vyskytuje také ve variantách Yveta či Yvetta. Mužským protějškem se stejným původem je jméno Ivo. Významově příbuzné je také jméno Ivona, příp. Judita. Domácími podobami jména jsou Ivetka, Ivetinka, Iva, Ivka, Ivča aj. Jméno Iveta se vyskytuje i na Slovensku. Německá verze jména je Ivetta, anglická Yvette, italská Ivette. Maďarská podoba jména je Ivetta.

Významné nositelky

Nositelkami jména je mnoho populárních žen z oblasti modelingu, například modelka a moderátorka Iveta Lutovská, také z oblasti hudby – kontroverzní zpěvačka Iveta Bartošová, česká zpěvačka Yvetta Simonová nebo francouzská zpěvačka Yvette Guilbert, herectví – herečka Yvetta Blanarovičová nebo sportu – plavkyně Yvetta Hlaváčová, tenistka Iveta Benešová.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Iveta (také archaicky Yveta nebo Yvetta) má germánský původ. Jméno se vyvinulo ze staroněmeckého slova „iv“ – v překladu „tis“, příp. keltského „íwé“ se stejným významem. Do češtiny se jméno dostalo přes francouzštinu. Bylo odvozeno od francouzského jména Yvette jako zdrobnělé varianty jména Yvonne (česky Ivona). Jméno Iveta se pak významově překládá jako „tisový luk“ nebo „lučištník“. Méně pravděpodobná verze výkladu jméno odvozuje od jména Ytta, zkráceniny jména Judita. Významově by se pak jméno překládalo jako „židovka“.

10. Helena

Charakteristika

Jméno Helena jednoznačně náleží ke krásné ženě. Vždyť bájná Helena byla v řecké mytologii nejkrásnější ženou světa. Žena jménem Helena dokáže každého muže oslnit svoji jasnou září, která je jí dána do vínku.

Odvozeniny a varianty

Ženské křesní jméno Helena má stejný význam jako jména Elena, Alena, Ilona, Jelena aj. Domáckými variacemi jména jsou Hela, Helča, Helenka, Heluška, Heluš, Heluše, Heli, Helina, Helinka, Helunka, také Ela nebo Lenka. Jméno Helena se vyskytuje i ve slovenštině, také v polštině, holandštině nebo ve španělštině. V angličtině se jméno užívá jako Helena, Helen nebo Ellen, ve francouzštině jako Helen. Ruština jméno zná jako Jelena, maďarština jako Ilona.

Významné nositelky

Vedle krásné Heleny ve starém Řecku nosila jméno i svatá Helena Konstantinopolská nebo vévodkyně Helena Bavorská. Mezi nejvýznamnější české nositelky jména patřily spisovatelky Helena Malířová nebo Helena Šmahelová, také známá ilustrátorka dětských knížek Helena Zmatlíková. Proslavila se i herečka Helena Růžičková. V současnosti u nás září populární zpěvačky Helena Zeťová nebo Helena Vondráčková, která je stálicí na scéně pop-music již několik desítek let.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Helena má řecký původ. Jméno pochází z řeckého „heléné“, které se překládá jako „světlo“ nebo „pochodeň“. Přeneseně tak jméno Helena znamená „světlá“, „žhnoucí“ nebo „zářivá“. Jméno Helena je nedílně spojeno s řeckými bájemi, v nich byla Helena nejkrásnější ženou na světě. Helena byla v mytologii manželkou krále Sparty Meleláa a kvůli lásce prince Parise také příčinou trojské války. Jeho Helénové se ve starověku označovali Řekové.

Tak co, budete mezi těmi šťastnými? Věříme, že ano!

Kam dál?

Dubnový úplněk, nazývaný také jako „rašící úplněk“, přinese značné změny pro mnohá znamení zvěrokruhu

Andělé vám posílají čísla, a snaží se na ně upozornit. Tato takzvaná andělská čísla se mohou objevovat na nejrůznějších místech a to…

Další magické datum 24.4 2024 se blíží. Co nás čeká…

Horoskop zdraví na měsíc DUBEN 2024. Býk pečuje o svá střeva, Váhy zase o psychické zdraví

Velký horoskop na DUBEN : Váhy čeká radostný měsíc, Ryby hodně práce

Další články