10 dívčích jmen, kterým je souzeno v tomto roce štěstí! Podívejte se slečny a dámy zda to nejste právě vy!

52003
Sdílejte

Obzvláště velkou šanci na štěstí v roce 2023 máte, pokud jste majitelkou jednoho z následujících 10 jmen:

1. Erika
Charakteristika

Erika je tvrdým severským jménem, které však může nosit i křehká žena. O to víc vynikne její křehkost. Dle významu svého jména je však žena jménem Erika především rozenou vůdkyní.

Odvozeniny a varianty

Erika je ženským křestním jménem s mužskou variantou v podobě jmen Erik či Erich. Domáckými podobami jména jsou Era, Erka, Erča, Erina, Erička, Erčinka apod. Jméno Erika se užívá i ve slovenštině, němčině, maďarštině nebo srbochorvatštině. Anglickou verzí jména je Erica, polskou Eryka, španělskou Érica.

Významné nositelky

Jméno Erika nosí například česká atletka Erika Suchovská nebo dokumentaristka Erika Hníková. Mezi nositelky jména patří i slovenská moderátorka Erika Judínyová. Nositelky jména jsou i americké herečky Erika Eleniak nebo Erika Slezak. Erika je také lidovým označením pro vřes. Erica (čteno Erika) se užívá i jako název pro druh skákajících pavouků.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Erika i jeho mužský protějšek Erik má původ ve Skandinávii. Často ho nosili vikingští náčelníci. Jméno vzniklo ze skandinávského jména Eirík(u)r, v překladu „čestný vládce“. Vyvinulo se zřejmě ze starogermánských slov „ehre“ („čest“) a „ríhhi“ („vládce“).

 

2. Veronika

Charakteristika

S ženským jménem Veronika se u nás setkáváme relativně často. To však nic nemění na tom, že jméno dýchá zvláštním kouzlem a své nositelce přináší vůni vítězství. Žena jménem Veronika má dle významu svého jména předpoklady k tomu, aby byla úspěšná ve všech svých aktivitách.

Odvozeniny a varianty

Jméno Veronika nemá mužský protějšek. Významově je příbuzné i s dalšími ženskými jmény − Berenika, Viktorie nebo Hedvika. Domácky se jméno užívá jako Verunka, Veruna, Veru, Vera, Verča, Veronička, Veruš, Verka, Verona, také Nika, Rona, Ronka aj. Jméno Veronika se vyskytuje i v dalších jazycích, vedle češtiny ho s oblibou užívá i slovenština, také němčina, ruština nebo maďarština. Anglickou verzí jména je Veronica, stejnou podobu nabývá jméno také v italštině. Francouzskou mutací jména je Véronique, španělskou Verónica, polskou Weronika.

Významné nositelky

Jméno Veronika náleží k českým herečkám − jde o Veroniku Freimanovou, Veroniku Gajerovou, Veroniku Jeníkovou, Veroniku Kubařovou nebo Veroniku Žilkovou.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Veronika pochází z řeckého jména Bereniké (Phereniké). První část jména tvoří slovo „fere”, resp. sloveso „ferein” s významem „nést”, druhá část jména „niké” se z řečtiny překládá jako „vítězství”. Jméno Veronika tak znamená „ta, která přináší vítězství”, „nositelka vítězství”, „vítězka”. Existuje i další, méně pravděpodobný výklad jména. Ten jméno spojuje s latinsko-řeckým výrazem „vere iconica” − „pravý obraz” („verus” v latině znamená „pravý”, „eikón” se překládá z řečtiny jako „obraz”).

3. Pavla

Charakteristika

Pavla je příjemným českým jménem, hodí se pro jemnou ženu. Nositelka jména Pavla může být drobná, přesto má mnoho prostoru i pro velké činy.

Odvozeniny a varianty

Mužským protějškem jména Pavla je jméno Pavel nebo archaické Pavlín. Variantou jména Pavla je i Pavlína, příp. Paulína. Domácky se jméno užívá jako Pája, Pájka, Pavka, Pavča, Pavlínka, Pavluška, Pavluše, Pavluna, Pavlunka, Pavlička, také Pavlína, Paulína nebo Paula. Jméno se jako Paula nebo Paulína vyskytuje i ve slovenštině. Paula je spolu s verzí Paulina také anglickou podobou jména, stejně tak i španělskou, polskou maďarskou, holandskou nebo švédskou. Němčina jméno užívá jako Paula, Pauline a Paulina. Francouzština jméno zná jako Paule či Pauline, italština jako Paola či Paolina. Ruská verze jména je Pavla a Pavlina.

Významné nositelky

Nositelkami jména jsou mj. oblíbené české herečky Pavla Vitázková, Pavla Beretová nebo Pavla Tomicová. Jméno nosí také zpěvačka Pavla Kapitánová nebo moderátorka a herečka Pavla Charvátová.

Původ a význam jména

Ženské křestní jméno Pavla pochází z latiny, stejně tak i jeho varianta Pavlína (Paulína) nebo mužská verze Pavel. Jméno vzniklo z latinského slova „paulus” s významem „malý”, resp. „malá”, „drobná”, „nepatrná” nebo „skromná”.

 

4. Magdaléna

Charakteristika

Kam dál?

Velký horoskop na DUBEN : Váhy čeká radostný měsíc, Ryby hodně práce

Jaká jste osobnost podle měsíce narození: V lednu se rodí paličáci, v červnu romantičtí žárlivci

Vaše duševní síla podle znamení zvěrokruhu: Kozorozi mohou dobýt svět, Štíři vám ukáží, jak žít život

Největší hlupáci podle horoskopu: Žebříček vede těchto 5 znamení zvěrokruhu

Pro nositele šesti znamení zvěrokruhu dnes začíná období pěti let plných štěstí a úspěchů

Další články