Cholesterol je nezbytný pro správné fungování organismu, ale v nadbytku přispívá k rozvoji aterosklerózy, srdečního infarktu a jiných kardiovaskulárních onemocnění.
Stále více lidí bojuje s vysokým cholesterolem v důsledku nesprávného stravování, stresu či nedostatku pohybu. Aby se udržel v normálu a vyhnuli se jeho negativním účinkům, stojí za to zařadit do stravy produkty, které se nazývají „busters cholesterolu“. Co jíst ke snížení jeho hladiny?
Artyčoky
Artyčoky patří mezi největší dobyvatele „špatného“ cholesterolu. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky čemuž mají mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahují také cynarin, antioxidant, který snižuje triglyceridy a cholesterol.
Stimuluje vylučování žluči a tvorbu žlučových kyselin, čímž pomáhá snižovat množství cholesterolu v játrech. Látky obsažené v artyčocích také snižují jeho syntézu a snižují oxidaci LDL cholesterolu, čímž zabraňují hromadění aterosklerotického plátu.
Stojí za to vědět, že artyčoky také snižují poškození jater a zabraňují jejich ztukovatění. Zařaďme tedy tuto zeleninu do svého jídelníčku nebo užívejme doplňky s výtažkem z artyčoku.
Česnek
Česnek, nazývaný přírodní antibiotikum, je známý svými antibakteriálními, protizánětlivými a protiplísňovými vlastnostmi. Často se používá ke zvýšení imunity v podzimním a zimním období a ke zmírnění příznaků infekcí, nachlazení a chřipky.
Česnek má i další vlastnosti, které příznivě působí na organismus. Allicin v něm obsažený usnadňuje vylučování cholesterolu z těla, díky čemuž snižuje hladinu celkového cholesterolu a LDL frakce. Česnek navíc může zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, který je u lidí s narušeným lipidovým profilem často příliš nízký.
Je třeba mít na paměti, že bezpečná denní dávka česneku je 0,5 g na kilogram těla. Pro preventivní účely, nejlepší je sníst jeden stroužek česneku denně.
Lněné semínko
Lněné semínko je také přirozeným nepřítelem „špatného“ cholesterolu. Lněná semínka obsahují mnoho rozpustné vlákniny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi.
Kromě toho může lněné semínko přispět ke snížení krevního tlaku a zlepšení lipidového profilu. Příznivě působí také na trávicí systém, stimuluje peristaltiku střev, dodává pocit plnosti na delší dobu a pomáhá rychleji zhubnout.
Je také výborným lékem na zácpu, průjem, pálení žáhy a gastroenteritidu.
Psyllium
Semena Psyllium jsou bohatým zdrojem vlákniny (až 68 g na 100 g) a pektinu, které inhibují zpětné vstřebávání žluči do těla. Díky tomu se z těla odstraní „špatný“ cholesterol a neucpává cévy.
Psyllium jitrocel také upravuje práci střev, zabraňuje zácpě a hromadění usazenin ve střevech. Podporuje také spalování tuků a proces hubnutí, neboť vám dává pocit sytosti na delší dobu a urychluje trávení.
Pro přípravu psyllium kaše v hrnci převařte 250 ml vody, přidejte tři polévkové lžíce semínek a pár minut povařte. Kaše se může pít dvakrát denně.
Avokádo
Chcete-li snížit hladinu cholesterolu, zařaďte do svého jídelníčku avokádo. Je to mastné ovoce plné mononenasycených mastných kyselin (zejména kyseliny olejové), které snižují cholesterol, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a posilují stěny tepen.
Avokádo je také zdrojem antioxidantů, vlákniny, draslíku, bílkovin a vitamínů B, E a K. Pravidelná konzumace avokáda může pomoci snížit „špatný“ cholesterol až o 20-30 procent!
Ovesné vločky
Osoba, která bojuje s vysokým cholesterolem, by měla zvážit zařazení ovesných vloček do svého jídelníčku. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž mají nejen skvělý vliv na metabolismus a spalování tuků, ale také snižují hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na kardiovaskulární systém.
Již 1,5 šálku ovesných vloček poskytuje 6 g rozpustné vlákniny, jejíž doporučený denní příjem je 10 g.
Mořské ryby
Máte-li zvýšený cholesterol, měli byste často jíst i mořské ryby. Jsou jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, které snižují triglyceridy a LDL cholesterol a zvyšují HDL cholesterol.
Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahuje losos, makrela, sardinky, tuňák a sleď. Ryby nejen zabraňují ateroskleróze a jiným srdečním onemocněním, ale mají také pozitivní vliv na systém