Toto jsou největší přirození nepřátelé „Špatného“ cholesterolu!

9011
Sdílejte

Cholesterol je nezbytný pro správné fungování organismu, ale v nadbytku přispívá k rozvoji aterosklerózy, srdečního infarktu a jiných kardiovaskulárních onemocnění.

Stále více lidí bojuje s vysokým cholesterolem v důsledku nesprávného stravování, stresu či nedostatku pohybu. Aby se udržel v normálu a vyhnuli se jeho negativním účinkům, stojí za to zařadit do stravy produkty, které se nazývají „busters cholesterolu“. Co jíst ke snížení jeho hladiny?

Artyčoky

Artyčoky patří mezi největší dobyvatele „špatného“ cholesterolu. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky čemuž mají mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahují také cynarin, antioxidant, který snižuje triglyceridy a cholesterol.

Stimuluje vylučování žluči a tvorbu žlučových kyselin, čímž pomáhá snižovat množství cholesterolu v játrech. Látky obsažené v artyčocích také snižují jeho syntézu a snižují oxidaci LDL cholesterolu, čímž zabraňují hromadění aterosklerotického plátu.

Stojí za to vědět, že artyčoky také snižují poškození jater a zabraňují jejich ztukovatění. Zařaďme tedy tuto zeleninu do svého jídelníčku nebo užívejme doplňky s výtažkem z artyčoku.

Česnek

Česnek, nazývaný přírodní antibiotikum, je známý svými antibakteriálními, protizánětlivými a protiplísňovými vlastnostmi. Často se používá ke zvýšení imunity v podzimním a zimním období a ke zmírnění příznaků infekcí, nachlazení a chřipky.

Kam dál?

Vakcíny proti covidu mohou mít další využití. Očkování může pomáhat i pacientům s rakovinou

5 nejčastějších mýtů o soláriu: Způsobuje rakovinu, oranžovou kůži a je pro všechny

V evropských nemocnicích se šíří nebezpečná kvasinka. Objevila se i v Česku, hlavně v Praze

Při nesprávné přípravě čaj může uškodit zdraví. Nikdy ho nepijte odstátý, varuje chemička

Infarkt u žen vypadá jinak než u mužů. Mezi běžné příznaky patří dušnost, únava, k pálení žáhy se může přidat nevolnost

Další články