Cholesterol je nezbytný pro správné fungování organismu, ale v nadbytku přispívá k rozvoji aterosklerózy, srdečního infarktu a jiných kardiovaskulárních onemocnění.
Stále více lidí bojuje s vysokým cholesterolem v důsledku nesprávného stravování, stresu či nedostatku pohybu. Aby se udržel v normálu a vyhnuli se jeho negativním účinkům, stojí za to zařadit do stravy produkty, které se nazývají „busters cholesterolu“. Co jíst ke snížení jeho hladiny?
Artyčoky
Artyčoky patří mezi největší dobyvatele „špatného“ cholesterolu. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky čemuž mají mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahují také cynarin, antioxidant, který snižuje triglyceridy a cholesterol.
Stimuluje vylučování žluči a tvorbu žlučových kyselin, čímž pomáhá snižovat množství cholesterolu v játrech. Látky obsažené v artyčocích také snižují jeho syntézu a snižují oxidaci LDL cholesterolu, čímž zabraňují hromadění aterosklerotického plátu.
Stojí za to vědět, že artyčoky také snižují poškození jater a zabraňují jejich ztukovatění. Zařaďme tedy tuto zeleninu do svého jídelníčku nebo užívejme doplňky s výtažkem z artyčoku.
Česnek
Česnek, nazývaný přírodní antibiotikum, je známý svými antibakteriálními, protizánětlivými a protiplísňovými vlastnostmi. Často se používá ke zvýšení imunity v podzimním a zimním období a ke zmírnění příznaků infekcí, nachlazení a chřipky.