Neodmítejte KÁVU s MLÉKEM: Podle odborníka jde o KOMBINACI s tímto ÚČINKEM na tělo

8228
Sdílejte

„Ve studii ukazujeme, že když polyfenol reaguje s aminokyselinou, zvyšuje se jeho inhibiční účinek na zánět v imunitních buňkách. Tento koktejl by mohl příznivě působit i na záněty u lidí. Doufáme, že získáme finanční prostředky na výzkum, které nám umožní studovat účinek na lidech,“ říká profesorka Marianne Nissen Lundová z Katedry potravinářství, která studii vedla.

Dvakrát lepší v boji proti zánětu

Pro zkoumání protizánětlivého účinku kombinace polyfenolů s proteiny vědci aplikovali umělý zánět na imunitní buňky. Některé z buněk dostaly různé dávky polyfenolů, které reagovaly s aminokyselinou, zatímco jiné dostaly jen polyfenoly. Kontrolní skupina nedostala nic.

Vědci zjistili, že imunitní buňky ošetřené kombinací polyfenolů a aminokyselin byly dvakrát účinnější v boji proti zánětu než buňky, do kterých byly přidány pouze polyfenoly.

„Je zajímavý zpozorovaný protizánětlivý účinek při buněčných experimentech. Dalším krokem bude studium účinků na zvířatech,“ říká docent Andrew Williams z Katedry veterinárních a živočišných věd na Fakultě zdravotnictví a lékařských věd, který je také hlavním autorem studie.

Kombinace kterých potravin zabrání zánětu?
Předchozí studie vědců ukázaly, že polyfenoly se váží na bílkoviny v masných výrobcích, mléce a pivu. V další nové studii testovali, zda se molekuly na sebe vážou i v kávovém nápoji s mlékem. Kávová zrna jsou naplněna polyfenoly, zatímco mléko je bohaté na bílkoviny.

„Náš výsledek ukazuje, že k reakci mezi polyfenoly a proteiny dochází i v některých kávových nápojích s mlékem , které jsme studovali. K reakci dochází tak rychle, že je těžké se jí vyhnout v kterékoli z potravin, které jsme studovali dosud,“ říká Marianne Nissen Lundová.

K reakci a potenciálně příznivému protizánětlivému účinku by tak mohlo dojít i při kombinaci jiných potravin složených z bílkovin a ovoce či zeleniny.

„Umím si představit, že něco podobného se stane například v masovém jídle se zeleninou nebo smoothie, pokud přidáte nějaké bílkoviny jako mléko nebo jogurt,“ radí odbornice.

Kam dál?

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Další články