Začalo to modelářským koníčkem, dnes provozuje servis Drondoktor a školu létání s drony Aircap

1154
Sdílejte

Máš nějaké konkrétní scény nebo témata pro natáčení, na které se vysloveně těšíš?
Mě osobně nejvíce baví složité akční scény, jako například hořící náklaďáky, stíhání helikoptéry v lese, průjezd tanků nebo třeba rytíři při průjezdu na koních. Létáme i v jaderných elektrárnách a na těžce dostupných místech. To se prostě neomrzí.

Elektrárna mě zaujala, co tam natáčíte?
Když si představíš, že tak jako doma musíš dělat revizi komínu, tak revize se musí provádět i u komínů elektráren. Jenže takový komín elektrárny měří 120 i více metrů. Mohou tam poslat člověka, který vyšplhá po žebříku, zabere to několik hodin, musí na to mít patřičné oprávnění anebo si objednají pilota s dronem, který je v řádu minut až na vrcholu a ve vysoké kvalitě záznamu vám poskytne informace o stavu. Živě se pak díváte společně s techniky na obrazovku, hodnotíte situaci a podle vašich požadavků je dron pilotován kolem komínu. Celé je to zároveň zaznamenáno pro pozdější zkoumání a dokumentaci.

Já si tady ale dneska s tebou povídám nejen jako se zkušeným pilotem Aircapu, ale hlavně jako s majitelem servisu dronů DJI příznačně nazvaném Drondoktor.
Drondoktor byl přirozený vývoj, ke kterému došlo před více než čtyřmi lety. Větší počet klientů a majitelů dronů začal generovat i více opotřebených nebo poškozených strojů. My jsme už předtím chtěli modernizovat a někam se posunout, a zákazníci stále častěji poptávali kvalitní a rychlou opravu. Jedna z našich výhod je právě rychlost. Expresní opravy zvládáme do druhého dne i s otestováním dronu před předáním.

V té době, zhruba před čtyřmi lety, byl nejbližší servis v Německu, a to by pro opravy znamenalo buď držet nerentabilní počet dronů anebo čekat týdny, než se dron ze zahraničního servisu vrátí; čas jsou peníze a ve výsledku takový postup mohl způsobit uzavření firmy. A tak jsem po čase opět zasedl do své modelářské dílny. Abychom si to dobře představili, tedy za stůl doma v pokoji. Kromě prvních oprav pro zákazníky jsem souběžně zdokonaloval i vlastní stroje a vylepšoval je vybavením, které jsem si sám navrhl.

Ty si navrhuješ vlastní vybavení? To mě zajímá
Vyvinul jsem například nabíjecí kufr pro DJI Inspire 2, který dokázal nabít větší množství baterií najednou, než dron reálně potřebuje pro nepřetržitý let. Na větších dronech šlo především o super precizní propojení všech periférií od řídící jednotky, až po videopřenos a hlavně stabilizátor obrazu, nebo-li gimbal.

Kdy ti domácí dílna v obýváku přestala stačit?
To se stalo poměrně rychle. Jednak se o ní dozvídali další lidé a postupně se na mne začali obracet i další piloti, překvapivě i moji konkurenti, kteří potřebovali pomoct právě s opravami. S některými jsme se z nás stali kamarádi a sdílíme svoje zkušenosti dodnes.

Kam dál?

Rodina a blízcí si připomněli 10 let od umrtí Paula Walkera (†40): Krásná slova od jeho dcery a Vina Diesela!

Rodiče zesnulého Romana sepsali petici za odvolání ředitele školy

Malé dítě krmilo toulavého psa. To pobouřilo kolemjdoucího. Přišel k němu a řekl mu TOTO

ZVÝŠENÍ koncesionářských poplatků: Zaplatí i majitelé MOBILNÍCH TELEFONŮ nebo PC!

Otec Vondráčkové je zapletený v nepříjemné kauze. Půjde sedět ? Lucie mlčí, aby ochránila otce!

Další články