Začalo to modelářským koníčkem, dnes provozuje servis Drondoktor a školu létání s drony Aircap

1142
Sdílejte
Drondoktor.cz
Drondoktor.cz

Létání s dronem měl Martin Hrazdíra v malíku ještě předtím, než se z bezpilotních letadel stal fenomén. Kromě know-how, jak za jejich přispění efektivně natáčet z výšky hořící kamion pro filmovou produkci nebo zajistit kontrolu komínu elektrárny, umí jeho tým opravit prakticky cokoli, s čím chcete “do vzduchu”. Jak to všechno začalo? A kde všude jsou drony užitečné?

Martine, co tě přivedlo k dronům, jak jsi začínal?
Celý svůj profesní život se věnuji kreativě, původní profesí jsem grafik, postupně jsem začal natáčet a stříhat videa. A když přišly na trh první drony, úplně mě ta technologie a její potenciál nadchnul. Pohltilo mě to tak, že jsem zapojil svoje modelářské znalosti z dětství a pustil jsem se do sestavení svého vlastního dronu.

Martin Hrazdíra, Drondoktor.cz
Martin Hrazdíra s dronem vlastní výroby (rok 2014), Drondoktor.cz

Letěl?
Jasně, že letěl a ne jednou, dokonce si na sebe i vydělal. Mám ho stále ve své sbírce mých vlastních modelů, postavil jsem jich samozřejmě víc, abych postupně dokázal vyhovět i přicházejícím požadavkům klientů. Byla to taková praktická přípravka a i díky ní mne málokterý (technický) požadavek zaskočí. Můj největší model měl v průměru více jak jeden metr a na tom si už vyzkoušíte řadu nestandardních řešení. Jako například živý přenos do televize, či revize BTS stanic.

U modelářství ale nezůstalo, využil jsi ho jako odrazový můstek pro větší rozlet…
Přesně tak. Chtěl jsem, aby všechno, co s drony budu podnikat, bylo legální a podle pravidel. Proto jsem mimo jiné složil pilotní zkoušky pro bezpilotní letadla na ÚCL (pozn. Úřad pro civilní letectví) a založili jsme odborně zaměřenou firmu Aircap. V době našich začátků bylo v Česku jen pár podobných firem, které měly nejen potřebné zkušenosti, ale také věděly, co je potřeba pro natáčení ve vzduchu zajistit a uměly i získat všechna potřebná povolení. My jsme už na startu toto know-how měli a do karet nám i hrál fakt, že rychle rostla i poptávka po zkušených pilotech a operátorech kamer na dronu.

I když si umím představit, co všechno lze natočit dronem, řekni, co všechno máte v Aircapu za sebou?
Začínali jsme u reklam, hudebních videoklipů a filmů. Postupně ale i další společnosti napříč všemi obory začaly chápat potenciál dronů a začaly přibývat firmy ze stavebnictví, elektráren, realitek, lesního hospodářství, vodního průmyslu a dalších. Natáčeli jsme pro CNN, BBC, National Geografic, Amazon i jiné velké světové produkce.

Kam dál?

Rodina a blízcí si připomněli 10 let od umrtí Paula Walkera (†40): Krásná slova od jeho dcery a Vina Diesela!

Rodiče zesnulého Romana sepsali petici za odvolání ředitele školy

Malé dítě krmilo toulavého psa. To pobouřilo kolemjdoucího. Přišel k němu a řekl mu TOTO

ZVÝŠENÍ koncesionářských poplatků: Zaplatí i majitelé MOBILNÍCH TELEFONŮ nebo PC!

Otec Vondráčkové je zapletený v nepříjemné kauze. Půjde sedět ? Lucie mlčí, aby ochránila otce!

Další články