Zdravotní účinky tohoto šťavnatého ovoce jistě znáte, i když vás možná některé překvapí.
Jablka je oblíbeným ovocem během celého roku, ale právě na podzim je jejich sezóna. Hýří všemi možnými barvami a také chutí a texturou se jednotlivé druhy od sebe liší.
1. Imunita
Dejte si jej na svačinu nebo odpolední svačinu a současně přijmete i potřebnou dávku vitamínu C , který je potřebný pro podporu vaší imunity, zejména v sychravém a studeném období.
2. Srdce a cévy
Flavonoid kvercetin brání ukládání cholesterolu v cévách a následnému vzniku aterosklerózy, snižuje riziko tvorby tromóz a infarktu.
3. Trávení a hubnutí
Pokud máte problém se zácpou, jablko denně to vyřeší. Obsahuje přibližně 5 gramů vlákniny , která se nachází hlavně ve slupce, proto jej jezte is ní. Při hubnutí je ideální volbou, neboť středně velké jablko obsahuje jen 140 kalorií.
Článek pokračuje na další straně
4. Mozek a nervy
Blahodárnými účinky flavonoidů , významných látek v jablku, se zabývala studie z roku 2022, která byla publikována v časopise Neurology . Sledovala 599 žen a 652 mužů s Parkinsonovou chorobou. Konzumace těchto fytochemikálií byla u účastníků studie spojena s nižším rizikem úmrtnosti na toto onemocnění. V časopise Frontiers in Aging Neuroscience byla v roce 2021 publikována studie, v níž její autoři potvrdili významné účinky flavonoidů na rozvoj kongnitivních funkcí a zlepšení mozkové a nervové činnosti. Další výzkumy potvrzují, že tyto významné látky mohou snížit i riziko Alzheimerovy choroby, jak na svých stránkách informuje Every Day Health .
5. Plíce
Léčivé účinky mají také polyfenoly obsažené v jablkách a účinně bojují proti respiračním a plicním onemocněním.
6. Cukr v krvi
Jablka pomáhají udržet hladinu glukózy v krvi , a proto jsou vhodná i pro diabetiky, protože nezvyšují glykémii.
RECEPT najdete na další straně
Jablečné koláčky s marcipánem
6 KULATÝCH FORMIČEK S PRŮMĚREM 12 CM
POTŘEBUJETE:
NA TĚSTO:
125 g studeného másla
200 g hladké mouky
75 g zakysané smetany
špetka soli
NA NÁPLŇ:
50 g marcipánu
300 g oloupaných jablek
2 lžičky kukuřičného škrobu
30 g třtinového cukru
NA POSYPKU:
100 g polohrubé mouky
půl lžičky kypřicího prášku
50 g hnědého cukru
půl lžičky mleté skořice
60 g studeného masla
POSTUP:
1. Připravte těsto: Studené máslo s moukou rychle zpracujte na drobivou směs. Přidejte smetanu, sůl a vypracujte těsto. Vložte do mikrotenového sáčku a na 30 minut odložte do chladu.
2. Mezitím připravte nádivku: Jablka nakrájejte na kostičky, promíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Chvíli duste a nechte vychladnout.
3. Těsto rozválejte na tloušťku 2-3 mm a vykrojte kolečka, kterými vyložíte formičky. Marcipán nakrájejte na drobné koky nebo nastrouhejte.
4. Troubu vyhřejte na 170 °C. Na drobenku prsty smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, se skořicí a studeným máslem. Na těsto ve formičkách navrstvěte jablečnou nádivku a marcipán, posypte drobenkou a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 15 minut.
Náš tip: Těsto nemusíte válet, stačí z něj odkrojit kousky a vmáčknout do formiček.