Milujeme hrníčkové recepty ! Co patří do kategorie pro líné? K osvědčeným receptem na super rychlé koláče se hlásíme zcela bez studu. A během korony, když jsme doma a vaříme, pečeme každý den, ještě stokrát víc. Vy také?
Jahodový koláček
8 PORCÍ, PŘÍPRAVA 15 MINUT, PEČENÍ 60 MINUT
Potřebujete:
1 šálek semolinové mouky
2 šálky hladké mouky
půl šálku hrubé kukuřičné mouky
2 lžičky kypřícího prášku
půl lžičky jedlé sody
1 lžička soli
2 šálky krystalového cukru
kůra ze dvou citronů v biokvalitě
1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu
1 šálek olivového oleje
4 velké vejce
čtvrt šálku citronové šťávy
půl lžičky vanilkového extraktu
1 šálek řeckého jogurtu
jahody podle chuti
Postup:
1. Do misky dejte všechny tři druhy mouky, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
2. V jiné misce smíchejte cukr, najemno nastrouhanou citrónovou kůru, rozmarýn a promíchejte. Pomocí ručního mixéru na střední rychlosti přimíchejte do této směsi olej.
3. Jedno po druhém přidejte vejce, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Dobře vyšlehejte. Do směsi přidejte polovinu moučné směsi, pak polovinu jogurtu a dobře smíchejte. Znovu přidejte mouku a jogurt a opět promíchejte.
4. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. V troubě vyhřáté na 180 ° C pečte asi hodinu. Udělejte test špejlí.
5. Koláč nechte chladnout na kuchyňské mřížce 10 minut, poté ho vyjměte z formy a nechte vychladnout. Podávejte s čerstvými jahodami a můžete jej také lehce polít jahodovou šťávou.
Recept pokračuje na další straně
Šťavnatý čokoládový koláč
NA PLECH, PŘÍPRAVA 15 MINUT, PEČENÍ 45 MINUT
Potřebujete:
5 vajec
1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek Granka
1 hrnek oleje
Na polevu:
půl hrnku kávy (uvařené, oslazené)
rybízový džem
1 a půl kelímku smetany
150 g čokolády na vaření
Postup :
1. Z bílků vyšlehejte sníh. Ve druhé míse smíchejte žloutky s cukrem, moukou, práškem do pečiva, grankem a olejem. Nakonec do hmoty jemně vmíchejte sníh. Těsto vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečte v troubě vyhřáté na 180 ° C 35-45 minut.
2. Upečený, ještě teplý koláč polijte studenou kávou a nechte ji dobře vsáknout. Pak koláč potřete džemem.
3. V hrnci zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Chvíli ji povařte a nechte trochu vychladnout. Ještě tekutou polevu natřete na koláč. Nejlépe chutná proleželý – 8 až 10 hodin.
Tip : Pokud máte doma celiatiky, mouku klidně nahraďte 1 a půl hrnkem mletých ořechů. A když se právě chystáte na narozeninovou oslavu, upečte koláč jako dort. Upečený korpus rozdělte na polovinu, spodní část potřete kávou a džemem, na něj naneste čokoládovou polevu a přikryjte druhým korpusem. I ten polijte čokoládovou polevou. Dort můžete ozdobit malinami nebo lístky čerstvé máty. Dobrou chuť!