V jedné studii vědci z Tufts University sledovali stravovací návyky 459 lidí ve středním věku přibližně dva roky.
Na základě výběru jídla je zařadili do šesti skupin podle stravy. Studie publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition odhalila důležitý rozdíl: zatímco ti účastníci, kteří jedli typickou americkou stravu „maso a brambory“, přibrali na celkové hmotnosti nejvíce, ale byla rovnoměrněji rozložena po celém těle.
Na druhé straně lidé, kteří jedli nejvíce bílého chleba a jiných vysoce rafinovaných potravin, přibrali nejvíc tuku na břiše.
V samostatném přehledu v British Journal of Nutrition výzkumníci zjistili, že méně bílého chleba i středomořská strava mohou pomoci snížit celkovou hmotnost a množství břišního tuku, které byste mohli časem přibrat.
Studie spojující bílý chléb s břišním tukem jsou pozorovací, což znamená, že mohou jen ukázat, že existuje souvislost mezi konzumací bílého chleba a břišním tukem, natož proč bílý chléb vede k břišnímu tuku. Vědci však mají několik teorií.Za prvé, bílý chléb má vysoký obsah kalorií a jednoduchých sacharidů, ale nízký obsah vlákniny, zdravých tuků a bílkovin.