Co musíte udělat, aby vaše tělo přestalo tuk ukládat a začalo ho spalovat

1354
Sdílejte

Jediné, co potřebujete, je pochopit, jak funguje metabolismus. Potom bude pro vás hračkou nabudit ho tak, aby pracoval rychleji.

Pokud rozumíte, jak funguje metabolismus, zrychlit jej není problém. Pro většinu lidí je však hubnutí velký problém, a to i pro ty, co se domnívají, že dělají všechno správně.

Zřejmě jste už tento začarovaný kruh zažili i vy: Chtěli jste se zbavit přemýšlejícího břicha, tak jste snížili příjem kalorií, přestali jste jíst hlouposti a začali jste cvičit. Zrovna jste si vůbec neuvědomili, že vedle těchto zdravých změn, které jste vnesli do svého života, jste své tělo úplně vyhladověli, čímž jste svůj metabolismus ještě více zpomalili.

Zaručeným způsobem jak zhubnout bez jojo efektu je porozumět fungování metabolismu a podpořit hormonální a metabolické procesy ve svém těle.

Co je metabolismus a co jej ovlivňuje?

Metabolismus je schopnost těla nalézt a přeměňovat „palivo“ na energii. Je to komplex vícero procesů, které se navzájem prolínají, ovlivňují, spouštějí a ukončují podle toho, co právě vaše tělo potřebuje.

Úspěch hubnutí spočívá v tom, že musíte pomoci svému tělu přepnout ze stavu „ukládání tuků“ a hladovění do stavu „spalování tuků“. Pokud mu nedopřejete základní živiny a potřebné látky, o to více se bude snažit udržet si „nabyté“ tukové zásoby.

Nezapomínejte, že tuk je jednou ze základních forem skladování energetických zásob. Tuk se štěpí na glukózu, kterou tělo přeměňuje na energii a využívá ji k tomu, aby každá jedna buňka v těle mohla fungovat.

Pro naše tělo je tuk důležitou zásobárnou energie a velmi neřadě se jí vzdává, pokud se nachází ve stavu ukládání tuků.

Jak jej tedy můžeme „přepnout“ do stavu spalování tuků? Prvním krokem bude osvojit si 5 základních faktorů metabolismu a pak přijde na řadu samotné spuštění „spalovacího režimu“.

Základním faktorem číslo 1, který ovlivňuje metabolismus, je věk (přibližně od věku 30 let se náš metabolismus rok co rok zpomaluje) a pohlaví (rychlost metabolismu u žen je v průměru o 5-10% nižší než u mužů).

Potom nám zůstávají následující faktory:

1. Toxiny

Játra  – hraje klíčovou roli při detoxikaci organismu a je zodpovědná za podporu produkce hormonů štítné žlázy .

2. Hormony

Štítná žláza  – často bývá příčinou zpomaleného metabolismu. Má na starosti teplotu těla, přiměřený růst orgánů, vývoj a naši schopnost spalovat tuk.

Nadledvinky  – Nadledvinky jsou žlázy, které kontrolují mimo jiné i úroveň stresu. Jsou součástí osy HPA (hypotalamus – hypofýza – nadledvinky), která je základním systémem neuroendokrinní stresové reakce.

Nadledvinky regulují hladinu steroidních hormonů (které pomáhají při hubnutí) a stresových hormonů a tak pomáhají udržovat metabolismus v rovnováze.

3. Stres

Psychický stav –  Dlouhodobý stres nebo pocity úzkosti se podepíší na všem, co jsme doposud zmiňovali.

Péče o duševní zdraví a celkový pocit spokojenosti má pozitivní vliv na metabolismus a schopnost dosáhnout kýžené hmotnosti.

4. Skladba těla

Svalová hmota  – Jediná tkáň, která se aktivně podílí na metabolismu, pomáhá zvyšovat rychlost metabolismu (spalováním kalorií) ve stavu klidu, zlepšuje spalování tuků a vyrovnává hladinu cukru v krvi.

Přístroj pro měření skladby lidského těla vám pomůže kontrolovat nejen vaši hmotnost, ale také množství tuku, viscerálního tuku, vody, příjem kalorií a další důležité hodnoty. Takový přístroj vám zajistí kompaktnější obraz o vašem těle než osobní váha.

1. Jak si zrychlit metabolismus: Zbavte se toxinů

Jak již jistě víte, při detoxikaci jsou důležitá vaše játra. Její úloha spočívá v tom, že živiny získané ze stravy přeměňuje na látky, ze kterých čerpá naše tělo, a odstraňuje a zneškodňuje toxické látky. Nachází se v horní části břicha hned pod bránicí. Filtruje krev a produkuje žluč, kterou následně předává žlučníku.

U mnoha lidí dochází k přílišnému nahromadění toxických látek, což do značné míry brání hubnutí a správnému fungování metabolismu.

Pokud jsou vaše játra zatížena přílišným množstvím toxických látek (z konzumace průmyslově zpracovaných potravin, léků na předpis, alkoholu, znečištění, cukrů, stresových hormonů apod.), tělo se zapne do „úsporného režimu“ a metabolismus se zpomalí.

Kam dál?

Co jíst k večeři, abyste zhubli 15 kilogramů za půl roku? Nejen saláty a polévky

Rada známého dietologa : Nezáleží na tom co jíte, ale co pijete! Chcete-li se zbavit tuku již za 8 dní, měli byste vědět o tomto

3 druhy OVOCE, které vyženou TUKY ze stehen a hýždí: Tito ničitelé CELULITIDY ukazují svou SÍLU!

Jaká by měla být vaše ideální hmotnost podle vašeho tvaru těla, stáří a výšky?

Hubnutí po 40-tce: 6 pravidel, která je třeba dodržovat a úspěch máte zaručen!

Další články