Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

704
Sdílejte

Průměrný Čech údajně vypije tolik kávy, kolik lze připravit ze 2,4 kg kávových zrn, jak uvádí Český Statistický Úřad.A není divu, kromě toho, že má nezaměnitelnou chuť, skrývá v sobě i mnoho pozitivních účinků na lidský organismus.„Pražená káva je komplexní směs více než 1000 bioaktivních sloučenin, přičemž některé z nich mají potenciálně terapeutické, antioxidační, protizánětlivé, ale i protirakovinné účinky.Konzumace maximálně tří šálků denně také snižuje riziko úmrtí ze všech příčin kardiovaskulárních onemocnění, ischemické choroby srdeční, mrtvice, ale i rakoviny či chronického onemocnění ledvin,“ jak vyplývá z dat uvedených ve studii z roku 2017 s názvem Spotřeba kávy a zdraví: souhrnný přehled metaanalýz mnoha zdravotních výsledků.Káva má ale na lidský organismus ale i negativní dopady.„Jednorázová dávka nad 300 mg kávy může způsobit otravu kofeinem, při níž lze již pozorovat především následující projevy: neklid, nervozitu, vzrušení, nespavost, zrudnutí obličeje, zvýšené močení, gastrointestinální poruchy, svalový třes, chaotický tok myšlenek a řeči, podrážděnost, arytmii, tachykardii a psychomotorickou nervozitu,“ vysvětlují hlavní příznaky otravy kofeinem K. Rodak, I. Kokot a E. M. Kratz ve studii s názvem Kofein jako faktor ovlivňující fungování lidského těla – přítel nebo nepřítel? z roku 2021.Ovšem rizika vyplívající z pití kávy jsou většinou spojována s její nadměrnou konzumací.Doporučená maximální dávka kofeinu představuje pro dospělého člověka 400 miligramů, což představuje zhruba 4 až 5 kvalitních espress.Smrtelná dávka kofeinu se pohybuje na hranici 10 gramů kávy, což je množství, které prakticky nelze prostřednictvím pití kávy pokořit, jak jsme vás informovali již dříve.Přílišný příjem kofeinu však není jediným rizikem, který z konzumace kávy plyne.Problémem může být i nevhodné načasování.Jedním z hlavních problémů přijímání kofeinu po jídle je negativní vliv na vstřebávání mikroživin.Některé složky a sloučeniny mohou bránit vstřebávání vitaminů a minerálů v trávicím ústrojí a kofein mezi ně rozhodně patří.Jak prokázal tým výzkumníků studie zaměřující se na kofein a jeho vliv na lidský organismus, velkým problémem je především vstřebávání železa a zinku.„Konzumace kávy bezprostředně po jídle může narušit vstřebávání určitých živin, jako je železo, zinek a vápník, které jsou důležité pro udržení dobrého zdraví.Z tohoto důvodu se doporučuje počkat s šálkem kávy alespoň půl hodiny až hodinu po jídle,“ doporučuje zahraniční magazín věnovaný kávě Types Coffee.V extrémním případě pak může být tělo ohroženo krevní nedostatečností až anémií, či může dojít ke zvýšení náchylnosti k infekcím, zhoršení hojení ran, vypadávání vlasů, problémům se zuby i řídnutí kostí.Za vše může právě nedostatek uvedených minerálů.Největším problémem může být právě nedostatečné vstřebávání železa, které samo o sobě může v extrémním případě vést až k chudokrevnosti neboli anémii.Přičemž existuje několik typů anémie, z nichž jedna je zmiňovaná anémie z nedostatku železa.„Pokud máme ve stravě nedostatek železa, dochází ke snížení tvorby hemoglobinu.Tento druh anémie se často objevuje také u žen během menstruačního krvácení.Může být způsoben také chronickou ztrátou krve obvykle z trávicího ústrojí (toto může být jediným příznakem rakoviny střeva), rovněž zvýšenou potřebou železa v těhotenství nebo sníženým vstřebávání při onemocnění tenkého střeva nebo po resekci žaludku.Vstřebávání železa však může významně ovlivnit i pití kávy společně s jídlem.

„Mírná anémie patří mezi léčitelná onemocnění, ovšem některé další typy jsou již závažnější, a mohou být i život ohrožující,“ upozorňuje lékařský zpravodajský web Medical News Today.Jednou kávou po obědě si s největší pravděpodobností krevní nedostatečnost nepřivodíte, ovšem při pravidelném pití kávy několikrát denně bezprostředně po jídle svůj příjem železa z potravin výrazně negativně ovlivňujete.Na toto téma byla provedena i studie s názvem Inhibition of food iron absorption by coffee, jež se zaměřovala na vzájemný vliv kávy a železa v potravě.Výzkumný tým přišel na to, že „jediný šálek kávy snížil vstřebávání železa o 39 %.Když byl šálek překapávané či instantní kávy vypit souběžně s jídlem, absorpce železa se snížila z 5,88 % na 1,64 %.Pokud se síla instantní kávy zdvojnásobila, procento absorpce železa kleslo až na 0,53,“ tvrdí autoři studie.Když ovšem byla káva konzumována hodinu po jídle, ale i hodinu před jídlem, nedošlo k absolutně žádnému snížení absorpce tohoto důležitého minerálního prvku.Což dokazuje, že se svého oblíbeného nápoje nemusíte hned vzdávat nebo přecházet na jeho bezkofeinovou variantu, jen stačí chvíli počkat a vliv kávy na vstřebávání železa bude nulový.Totéž ostatně tvrdí i ředitel kanadské McGill University Joseph A. Schwarcz.„U zdravých lidí problém se vstřebáváním železa většinou nebývá.Pokud však patříte do skupiny lidí, kteří mají nedostatek železa, lepší bude si kávu, ale i černý čaj s obsahem kofeinu, společně s jídlem nedávat,“ tvrdí ředitel univerzity, který rovněž doporučuje s kávou alespoň hodinu po jídle posečkat.Dalším důvodem, proč s pitím kávy po jídle čekat, je i vazba významných polyfenolů a antioxidantů, které káva obsahuje, na železo, což znesnadňuje jejich vstřebávání.Tyto látky však ulpívají na železe pouze tehdy, jsou-li přijímány současně s potravinami, které železo obsahují.Ani tohle však není tak horké, jak to na první pohled vypadá.Vzájemná interakce totiž připadá pouze na železo, které se vyskytuje v rostlinných potravinách.Na železo z živočišných zdrojů nemá žádný vliv.„Kofein nemá žádný vliv na vstřebávání železa z živočišných zdrojů, takže pokud má někdo z tohoto důvodu obavy z nedostatku železa, nemá smysl přecházet na kávu bez kofeinu,“ uklidňuje Joseph A. Schwarcz.

Kam dál?

Alarmující číslo ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů

Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

Jak zjistíte, že máte ve střevech parazity – SOS příznaky!

Tento seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem vám pomůže rozpoznat co vás kouslo

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Další články