Lékaři varují: Pokud se vám na kůži objeví toto, máte zřejmě těžký průběh COVIDU-19

11913
Sdílejte
LUGANO – Všichni už známe nejběžnější příznaky onemocnění COVID-19 jako horečka, kašel či ztráta čichu nebo chuti. Existuje však jeden příznak, o kterém se hovoří zřídka, ale přesto se spojuje s těmi nejtěžšími průběhy. Jestliže zaznamenáte tyto čtyři varovné signály, mějte se na pozoru.
Nová analýza zveřejněna na odborném portálu Eurekalert odhalila čtyři příznaky, které souvisejí s onemocněním COVID-19. Lékaři sledovali pacientů, u kterých příznaky přetrvaly 60 a více dní. Zjistili, že jeden dermatologický symptom se téměř vždy končí návštěvou nemocnice. Jde o tzv. retiformnou purpuru, čili nekrotickou vyrážku způsobenou poškozením cév.
 
 Evropská akademie dermatologie a venerologie (EADV), která studii provedla, vysvětluje, že z 990 zkoumaných případů byl každý pacient, u kterého se vyskytla retiformná purpura, hospitalizován. Pacienti s tímto příznakem utrpěli v mnoha případech poškození cév, což naznačuje, že virus hluboce zasáhl orgány.
 
 Podle ředitelky dermatologie ve všeobecné nemocnici v Massachusetts Esther Freeman mohou tyto typy symptomů poskytnout velmi potřebné informace o stavu pacienta. „Kůže poskytuje vizuální okno do zánětu, který se může odehrávat kdekoliv v těle,“ uvedla.
Článek pokračuje na další straně

Mezi varovné příznaky patří:

1. Covidové prsty na nohou

Takzvané covidové prsty jsou zřejmě nejznámějším příznakem nákazy koronavirus souvisejícím s pokožkou. Jde o červené, podrážděné a zanícené omrzliny podobné vyrážce. Podle výše uvedeného výzkumu se covidové prsty spojují s relativně lehkým onemocněním, pouze 16 procent je hospitalizováno.

 

Kam dál?

S přelomovým objevem přišel tým vědců z Číny. Stačí trocha krve a za pár minut lze odhalit rakovinu

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

Další články