Miloš Kopecký: Otci nikdy neodpustil rozvod s maminkou. Zemřela kvůli němu v Osvětimi

1400
Sdílejte

Rozvod jako rozsudek smrti

Jak později vzpomínal Miloš Kopecký, otcovo rozhodnutí pro maminku znamenalo prakticky rozsudek smrti. Byla deportována do koncentračního tábora, z něhož se už nikdy nevrátila. Nebýt rozvodu, zůstala by patrně v Terezíně, kde byla naděje na přežití. Ta ale skončila, když Martu Kopeckou převezli do Osvětimi. Miloš nikdy nezapomněl na okamžiky, kdy jí vyprovázel na její poslední cestě z domova k transportu. Jak by to bývalo dopadlo, kdyby se otec rozhodl místo živnosti chránit svoji manželku? To se dnes už nikdo nedozví.

Alkoholem proti strachu

Jako dítě s položidovským původem neměl za války svůj osud jistý ani sám Miloš Kopecký. Obavy z každého dalšího dne proto zaháněl tak, jak bylo jeho povaze blízké, tedy poměrně bujarým životem. Před deportací do pracovního tábora se nakonec přece jen neschoval. V srpnu 1944 došlo i na něj a ocitl se v pracovním táboře v Bystřici na Benešovsku, odkud jej vysvobodil až konec války v květnu následujícího roku.

Kam dál?

Zemřel jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších českých baletních mistrů a tanečníků Vlastimil Harapes (†77)

AKTUÁLNĚ : Atentát na Slovenského premiéra Roberta Fica. Postřelil ho neznámý útočník

Herec Jan Potměšil se ztrácí před očima. Čelí vážným zdravotním problémům

Herečka Patricie Pagáčová (35) se po pěti letech manželství rozešla se svým manželem Tiborem Pagáčem. Řešit budou péči o dceru

Soud Hanychové a Prachaře je u konce : Definitivní zákaz pro Agátu i Jakubův nečekaný svědek

Další články