Tradiční přístup k jeho snížení zahrnoval omezení nasycených tuků v naší stravě, ale nové výzkumy naznačují, že pravým nepřítelem může být něco úplně jiného. Familiární hypercholesterolémie, genetická porucha, která může způsobit až čtyřnásobné zvýšení hladiny cholesterolu, byla dlouho spojována s konzumací nasycených tuků. Lidé trpící tímto onemocněním byli povzbuzováni, aby se vyhýbali potravinám živočišného původu jako jsou maso, vejce, sýry a také kokosovému oleji, aby si udrželi nižší úroveň cholesterolu a snížili tak riziko srdečních onemocnění. Nicméně, nedávná studie zveřejněná v časopise BMJ Evidence-Based Medicine poskytla nové informace, které mohou změnit pohled na to, jak familiární hypercholesterolémii léčit. Tým odborníků na výživu a zdraví srdce, včetně kardiologů, objevil, že hlavním viníkem zvýšených hladin cholesterolu nemusí být tuky, ale cukry. Hlavní autor studie, David Diamond, profesor a výzkumník srdečních chorob na University of South Florida, poukázal na to, že cukry představují větší riziko pro zdraví srdce než nasycené tuky.
Kam dál?
- Budíte se v noci a máte problém znovu usnout? Co to znamená pro riziko demence?
- Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?
- Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie
- Přízemní mrazíky mohou proměnit jedlé houby v nebezpečné. Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte