Věčný boj mezi přírodním a umělým vánočním stromečkem: Který z nich je lepší pro životní prostředí?

661
Sdílejte
Klíčovým faktorem je tedy délka používání umělého stromku. Pokud ho používáte deset a více let, jeho uhlíková stopa se relativně snižuje. Přesto je třeba mít na paměti, že jednou umělý stromek skončí jako odpad, který se těžko zpracovává.
Odborníci se shodují, že pokud jde o ochranu životního prostředí, místní přírodní stromky jsou lepší volbou, zejména pokud mají certifikát udržitelného lesního hospodářství a po Vánocích jsou správně recyklovány. Zatímco umělé stromky mohou mít nižší dopad na krátkodobé používání, v dlouhodobém horizontu a z pohledu celkového životního cyklu produktu jsou přírodní stromky lepší volbou pro naši planetu.
V zájmu ochrany životního prostředí je tedy doporučeno, pokud už máte umělý stromek, používat ho co nejdéle. A když již jeho životní cyklus skončí, je vhodné zvážit jeho prodej nebo darování, místo vyhození na skládku. Na druhou stranu, při rozhodování o novém stromku je vhodné zvážit nákup přírodního stromku z lokálního zdroje, který je udržitelně pěstován a po svátcích bude ekologicky zpracován.

Kam dál?

Kladno se potýká s problémem odcizených nákupních vozíků. Supermarket zavedl speciální opatření

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Další články