Věčný boj mezi přírodním a umělým vánočním stromečkem: Který z nich je lepší pro životní prostředí?

661
Sdílejte
Přírodní vánoční stromky mají své nesporné přednosti. Jsou obnovitelným zdrojem, pěstují se na plantážích, které slouží jako biotopy pro mnohé druhy živočichů a během svého růstu pohlcují uhlík z atmosféry. Pěstování vánočních stromků je navíc celoroční prací, která podporuje místní ekonomiku. Po svátcích je možné přírodní stromek recyklovat – kompostovat nebo použít jako štěpku v zahradách. Pokud jsou stromky správně likvidovány, například drcením a následným využitím ve veřejných prostranstvích, jejich uhlíková stopa je minimální.
Na druhou stranu, pokud přírodní strom skončí na skládce, může během svého rozkladu uvolňovat metan, což je silný skleníkový plyn. Je tedy důležité zajistit správnou recyklaci těchto stromů, aby jejich pozitivní vliv na životní prostředí nebyl znehodnocen.
Umělé stromky se na první pohled mohou jevit jako šetrnější volba, neboť se nepřispívá k odlesňování a mohou sloužit po mnoho let. Výroba umělých stromků však zahrnuje použití plastů, často PVC, které se špatně recyklují a jejich výroba a likvidace jsou spojeny s vysokou uhlíkovou stopou. Doprava umělých stromků, zejména z dalekých zemí, kde se většinou vyrábějí, dále zvyšuje jejich negativní dopad na životní prostředí.

Kam dál?

Kladno se potýká s problémem odcizených nákupních vozíků. Supermarket zavedl speciální opatření

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Další články