Tatrovky, Merkur,Cheva i Igráček: Socialistická výroba nabídla dárky nevalné kvality

2299
Sdílejte

Tatrovka, robustní plastová hračka, byla v socialistickém Československu synonymem pro odolné autíčko. Vyráběna byla podle vzoru skutečných nákladních automobilů značky Tatra a patřila k nejoblíbenějším hračkám malých kluků. Díky své odolnosti a jednoduchosti si získala srdce mnoha dětí a její popularita přetrvala i po pádu železné opony.

Merkur, kovová stavebnice plná šroubků, matic a kovových dílů, byla skvělou hračkou pro malé konstruktéry a budoucí inženýry. Vyráběla se v Československu už od 20. let 20. století a umožňovala dětem sestavovat různé modely, od jednoduchých konstrukcí až po složité mechanické výtvory. Merkur nejen bavil, ale také vzdělával a rozvíjel technické myšlení. Igráček byla plastová figurka, která představovala různá povolání a měla za úkol přiblížit dětem svět dospělých. Od hasičů, přes zdravotníky až po stavební dělníky – Igráček nabízel širokou škálu postaviček, které děti mohly sbírat a vytvářet s nimi různé příběhy.

Rubikova kostka i když nešlo o výrobek z východního bloku, Rubikova kostka se stala fenoménem i za železnou oponou. Tento maďarský vynález se rychle rozšířil po celém světě a stal se jednou z nejpopulárnějších hlavolamů všech dob. Socialistické děti si na ní mohly procvičovat logické myšlení a prostorovou představivost.

Kam dál?

Jak se žilo maminkám za dob socialismu: Nebyla jednoduchá doba. Nebo ano?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Další články