Tatrovky, Merkur,Cheva i Igráček: Socialistická výroba nabídla dárky nevalné kvality

2282
Sdílejte

Vzpomínky na dětství, hračky a radostné chvíle jsou nedílnou součástí každé generace. I když dnešní děti mají k dispozici high-tech hračky a digitální zábavu, dárky, s nimiž se musely spokojit děti v době socialismu, měly své kouzlo a dodnes vzbuzují nostalgii.Tatrovky, Merkur, Igráček – to byly ikony socialistické éry.

Hračky, které provázely dětství Husákových dětí, byly často produktem socialistického plánování a mnohdy nevalné kvality. Vyráběly se v domácích podnicích a často byly jednodušší nebo méně sofistikované než západní ekvivalenty. Přesto se některé z nich staly legendárními a dodnes jsou předmětem nostalgie mnoha dospělých, kteří s nimi vyrostli. Vánoční čas je odjakživa spojen s nadělováním dárků, a hračky jsou tradičně jedním z nejoblíbenějších dárků pro děti. Jaké hračky ale nacházely pod stromečkem děti v době socialismu, kdy trh neoplýval takovou rozmanitostí a dostupností produktů, jakou známe dnes?

Kam dál?

Jak lidé pašovali různé zboží přes hranice za socialismu? Běžná praxe, jak si obstarat zboží, které doma nebylo dostupné nebo bylo příliš drahé

Film „Nebe a dudy“ kde hrála roztomilá dvojčata Tonda a Vašek. Kam se poděla ?

Vzpomenete si ještě na legendární hry jen s papírem a tužkou z vašeho dětství ?

Takto vypadalo socialistické školství : Povinné prvomájové průvody, výuka ruštiny a Pionýr

Pamatujete si na retro zákusky ? Indián, rakvička. Na socialistické zákusky nejde zapomenout

Další články