Takhle vypadalo chodit do školy v 80. letech

4787
Sdílejte

Školní život v 80. letech: sesbírali jsme 20 největších rozdílů, které nás dnes buď velmi překvapují, nebo je obrovsky zjišťujeme.

Naši nejmenší čtenáři si nemohou vzpomenout, jaké to bylo chodit do školy v 80. letech minulého století.

1. Sobotní vyučování

V roce 1982 se sobotní vyučování nadobro zastavilo, do té doby jsme chodili do školy každou druhou sobotu. Krátké a dlouhé týdny se nazývaly týdny „A“ a „B“. Po roce 1982 ne všude, ale byly školy, kde jsme museli střídavě chodit do školy ráno a odpoledne (protože tam bylo tolik dětí), tak jsme tomu říkali „A“ a „B“ týden.

2. Plášť

Nošení modrého pláště bylo povinné a každý, kdo ho zapomněl doma, dostal záznam do své šachovnice. V uvolněnějších školách jsme směli nosit svetr přes pláštěnku – takže jsme nošení pláštěnek bojkotovali.
Dívkám bylo zakázáno barvit si vlasy nebo lakovat nehty a chlapci nosit dlouhé vlasy.

Pokračování na další straně

3. ruština

Až do poloviny osmdesátých let bylo povinné učit se ruský jazyk, který jsme společně nenáviděli kvůli povinné povaze věci.

4. Školní prázdniny

Za socialismu jsme ve škole nebo v hale továrny blízko školy slavili několik svátků, které dnes neslavíme, nebo naopak mnohé dnešní svátky jsme tehdy slavit nemohli.

Kam dál?

Polský ministr obrany prohlásil, že by Varšava mohla Kyjevu pomoci s navracením ukrajinských občanů v branném věku. Mezi tamními Ukrajinci to vře

Neobvyklé chování ženy z Ostravska : Pod různými pseudonymy žádá lidi o darování zvířat, zejména psů, aby je následně dala do útulku

Náhlou vlnu nakažených norovirem hlásí z německého Stuttgartu. Na festivalu se nakazilo 700 lidí. Úřady hledají příčinu

Po útoku dvou pitbulů zemřelo na jihu Itálie patnáctiměsíční dítě

Evropský parlament schválil novou směrnici, která ukládá výrobcům povinnost opravovat spotřebiče i po uplynutí zákonné záruční doby

Další články