Nový výzkum antikoncepčních pilulek: Negativní účinky, které stojí za to vědět

1295
Sdílejte

– Existuje několik konkurenčních hypotéz, které se snaží vysvětlit nižší hladinu kortizolu u uživatelek antikoncepčních pilulek. Náš výzkum nás posunul blíže k vysvětlení, které se zaměřuje na mozek a dynamiku ACTH. Biochemie je složitá, ale pracujeme na základě hypotézy, že antikoncepční pilulky mohou potlačit vlastní produkci progesteronu v těle, říká Michael Winterdahl.

Progesteron se štěpí na hormon allopregnanolon, který se podílí na široké škále uklidňujících účinků a může ovlivnit stresovou reakci.

Různé reakce na stres v různých bodech měsíčního cyklu

Experimentu se zúčastnily jak ženy užívající pilulku, tak ženy, které pilulku neužívají. Ženy byly v různých fázích menstruačního cyklu.

Studie ukázala, že když ženy neužívají pilulky, jejich stresová reakce je ovlivněna tím, kde se v měsíčním cyklu nacházejí. Skupinové aktivity uvolňující stres neměly žádný vliv na hladiny ACTH u žen, pokud byly v takzvané proliferační fázi – kdy jste právě dostali menstruaci a vaše tělo produkuje hormony, které pomáhají nastartovat ovulaci.

– V proliferační fázi přirozeného cyklu jsou hladiny progesteronu velmi nízké. Způsobuje minimální přeměnu progesteronu na hormon allopregnanolon. Protože alopregnanolon je důležitý pro aktivaci receptorů, které regulují stresovou reakci, nevidíme žádné snížení hladiny ACTH u žen s přirozeným cyklem, které právě menstruovaly, říká Michael Winterdahl.

Poukazuje na to, že ženy jsou také obecně fyzicky aktivnější v proliferační fázi a že to lze považovat za adaptaci, kdy se stresová reakce a chování mění v souladu s cyklem.

U žen, které užívají antikoncepční pilulky, je stresová reakce „odpojena“, takže ji nelze přizpůsobit dané situaci.

Co to přesně znamená pro ženy, výzkum stále nedokáže vysvětlit. Je proto zapotřebí dalšího výzkumu, který by objasnil složité mechanismy, které se podílejí na vztahu mezi hormonálními hladinami a stresovou reakcí.