Proto byste si měli ryby vybírat velmi opatrně, pamatujte na to, že některé se vyplatí vynechat.
2. Nejezte tyto ryby. Jsou zdrojem toxinů a těžkých kovů
Odborníci doporučují omezit konzumaci ryb z vodních ploch s vysokým stupněm znečištění těžkými kovy a zejména vyhýbat se dravým rybám . Tato doporučení by měla dodržovat zejména tzv. zranitelné skupiny, tj. děti, těhotné ženy a kojící matky.
Ryby, které by měly být omezeny, zahrnují:
- tuňák – je ryba, která dosahuje velké velikosti a váží až 350 kg, takže může akumulovat velké množství škodlivých látek, zejména methylrtuti,
- uzené šproty – i když jsou šproty jedním z nejzdravějších druhů, citlivé skupiny by se měly vyhýbat zpracovaným rybím výrobkům obsahujícím nadměrné množství sodíku,
- pangasius – chované ryby, které mohou být kontaminovány například. rtuť, jakož i zbytky antibiotik používaných v kulturách. ve Vietnamu; z hlediska nutriční hodnoty obsahuje mnohem méně bílkovin, vitamínů, minerálů či omega-3 kyselin než jiné ryby,
- tilapie – stejně jako pangasius ji lze chovat ve znečištěných vodách v Číně, je také rekordérem v obsahu olova v mase,
- štika – je predátor na vrcholu potravního řetězce, proto absorbuje velké množství těžkých kovů; jakož i úhoř může obsahovat vysoké hladiny rtuti,
- žralok – hromadí i těžké kovy a jedna ze studií naznačila, že žralok žije ve vodách, kde mohou žít sinice, z nichž některé produkují nebezpečný neurotoxin BMAA (B-Metylamino L-alanin).
Odborníci mají ještě jednu radu, která se může při koupi ryb hodit. Navrhují vybrat si mořské ryby s certifikací MSC a chované ryby s certifikací ASC. Nejzdravější, ale zároveň nejdražší budou ryby s certifikátem biopotravina.