USNULI jste před zapnutým TELEVIZOREM? Očekávejte tyto ZMĚNY, které se projeví na TĚLE !

3099
Sdílejte

Usnout večer na gauči před televizí je běžným zvykem u mnoha z nás. Vždyť přejít do postele je přímo nadlidský výkon! V tomto případě je však třeba počítat s určitými změnami v těle.

Webový portál livestrong.com přizvala odbornici na spánek Wendy Troxelovou, PhD, vedoucí behaviorální a sociální vědkyni z RAND Corporation a autorku ‚Sharing the Covers: Every Couple’s Guide to Better Sleep‘, aby vysvětlila, jaký vliv může mít spánek před zapnutím na lidské zdraví.

Tyto relaxační účinky mohou vysvětlovat, proč je spánek se zapnutým televizorem tak populární. Ve skutečnosti vzorek více než 800 dospělých zjistil, že téměř jedna třetina spoléhala na televizi jako pomoc při spánku, jak uvedla studie z ledna 2014 v Behavioral Sleep Medicine.

4 způsoby, jak to může být škodlivé
Přesto, dřímání při filmu nebo nočních zprávách může ve skutečnosti sabotovat váš spánek! Zde je několik důvodů, proč je to tak špatné:

1. Ruší vnitřní hodiny
„Televizory, podobně jako jiná elektronická zařízení, vyzařují modré světlo, které může narušit spánek, cirkadiánní rytmy a hormonální rovnováhu,“ upozorňuje Troxelová.

Modré světlo skutečně blokuje produkci melatoninu v těle, hormonu, který pomáhá regulovat váš cirkadiánní rytmus (tj. vaše 24-hodinové vnitřní hodiny) a pomáhá při spánku, podle Harvard Health Publishing.

Dokonce není potřeba ani mnoho světla, abyste si pokazili hladinu melatoninu. Podle Harvard Health Publishing vás mohou ovlivnit také malé paprsky vyzařované ze stolní lampy.

2. Udrží vás déle nahoře
Když před spaním sledujete televizní pořad, je pravděpodobné, že zůstanete vzhůru do bílého rána, abyste si prohlédli další epizodu (nebo dvě nebo tři). Studie Behavioral Sleep Medicine došla k závěru. Lidé, kteří k usínání používali média, jako je televize, šli spát později.

Zatím však mnohem víc! Aby toho nebylo málo, „streamované televizní pořady jsou navrženy tak, aby byly velmi pohlcující, takže je velmi obtížné přestat dívat,“ říká Troxelová. Jak upozornila na zajímavou věc, generální ředitel společnosti Netflix řekl, že jejich největším konkurentem je spánek!

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články