USNULI jste před zapnutým TELEVIZOREM? Očekávejte tyto ZMĚNY, které se projeví na TĚLE !

3101
Sdílejte

Přeskočte stimulující obsah
Pokud se chystáte dívat televizi, dejte si pozor na obsah. Jinými slovy, mezi sledováním odlehčené komedie a vzrušujícím akčním thrillerem před spaním je obrovský rozdíl.
Když jste pohlceni něčím super stimulujícím, váš mozek zůstane ve střehu. Tato duševní aktivace těsně před spaním může přetrvávat až do noci, což ztěžuje pád do hlubších stadií spánku. Rozhodněte se tedy pro obsah, který je lehký, zábavný nebo uklidňující.

Udržujte nízkou hlasitost
Omezte alespoň hlasitost pár hodin před spaním. Je méně pravděpodobné, že by vás televizor s nízkou hlasitostí vystrašil ze spánku a sabotoval váš spánkový cyklus.

Článek pokračuje na další straně

Alternativy ke spánku se zapnutým televizorem
„Existují lepší strategie než jen spánek u televize, při kterém byste si odpočinuli a uklidnili svou mysl před usnutím,“ říká Troxelová.

1. Praktikujte meditaci
Pokud jde o nasměrování klidných a relaxačních vibrací, meditace a hluboké dýchání jsou mocnými nástroji. Studie JAMA Internal Medicine z dubna 2015 ve skutečnosti zjistila, že dospělí s chronickými problémy se spánkem, kteří praktikovali meditaci (ve srovnání s těmi, kteří absolvovali spánkovou výchovu ke zlepšení svých spánkových návyků), pociťovali méně nespavosti, únavy, deprese, úzkosti a stresu .

2. Vyzkoušejte aplikaci
Existuje nespočet různých aplikací, které mají za cíl uklidnit vaše tělo i mysl a přivést vás do spánku. Od řízených spánkových meditací až po zvuky přírody a uklidňující hudbu, spánkové aplikace představují způsob, jak si dobře pospat bez televize.

3. Poslouchejte, ale nedívejte
Dalším způsobem je poslouchat uklidňující hudbu nebo podcast před spaním. Studie JMIR Mental Health z března 2020 zjistila, že sluchové podněty (jako poslech melodií) negativně neovlivňují dobu spánku stejným způsobem jako vizuální podněty.

Pamatujte však, že i pro podcasty platí stejná pravidla. Aby byl obsah klidný. To znamená, že žádná záhadná vražedná mystéria nebo scifi, která vás udrží vzhůru dlouho do noci.

4. Navštivte specialistu na spánek
Máte-li opravdu problém usnout a věříte, že televizor je jediný způsob, jak zavřít oči, Troxel doporučuje vyhledat odborné ošetření. Můžete mít poruchu spánku, jako je nespavost nebo chronické noční můry. Specialista na spánek vám může pomoci vyřešit problém a přizpůsobit plán léčby tak, aby vám pomohl získat dlouhotrvající úlevu od bezesných nocí.

 

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články