USNULI jste před zapnutým TELEVIZOREM? Očekávejte tyto ZMĚNY, které se projeví na TĚLE !

3078
Sdílejte

Když zůstanete dlouho vzhůru a budete mít problém s usínáním, stanete se náchylnými k množství zdravotních problémů. Ano, podle Harvard Health Publishing je nedostatečný spánek spojen s větším rizikem deprese, cukrovky a kardiovaskulárních problémů.

3. Přeruší spánek
Nejenže vás televize před spaním udrží dlouho vzhůru, ale může také narušit spánek poté, co se dostanete do říši snů. Na vině je opět vysoce stimulující obsah. Pokud například usnete u hororového filmu, obrázky vás mohou pronásledovat ve snech a způsobit noční můry.

„Osobně vím, že jsem musela přestat dívat na některé pořady, které miluji, jednoduše proto, že jsem věděla, že způsobují bizarní nebo strašidelné sny,“ přiznává se Troxelová. „Dokonce i sledování zpráv v těchto dnech může být velmi znepokojující, což je kontraproduktivní, když se pokoušíte usnout,“ dodává.

Článek pokračuje na další straně

Jindy za přerušení klidného spánku může nečekaný hluk. Například změna hlasitosti, která se často vyskytuje, když přijde nová relace nebo reklama, vás může vyburcovat. Nebo, paradoxně, dokonce i zvuk vypnutého televizoru vás může probudit.

„Mnozí moji klienti si nastavili budík na televizoru, aby se spustil v určitou dobu, ale časem se z toho stane návyk a jejich mozky se tomuto načasování přizpůsobí tak, že se vzbudí, když se televizor vypne,“ tvrdí odbornice.

Tyto časté poruchy spánku mohou ovlivnit vaše každodenní fungování. Studie Psychologie a stárnutí ze září 2014 zjistila, že lidé s přerušovaným spánkem měli horší kognitivní výkon během dne ve srovnání s těmi, kteří spali nepřetržitě celou noc. Nedostatek spánku může také přispět k vysokému krevnímu tlaku, snížené imunitní funkci a přírůstku hmotnosti, podle Cleveland Clinic.

4. Může způsobit konflikt s partnerem
Toto je „jeden důležitý (a často opomíjený) důsledek, který je třeba zvážit. Pro páry, které sdílejí postel, je důležitý společný spánek. To znamená, že pokud jeden z partnerů rád dřímá při zapnutém televizoru a druhý ne (protože to negativně ovlivňuje kvalitu spánku), může to vést ke konfliktům a nevoli ve vztahu , upozorňuje odbornice.

Jak změnit televizní návyky?
Nemůžete usnout bez televize? Zkuste změnit alespoň některé návyky, abyste snížili negativní účinky na kvalitu spánku.

Kam dál?

Dnešní generace je vyčerpaná aneb když je nedostatek spánku

Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

Zákaz amalgámu se uspíšil. Plně hrazené plomby pro dospělé už nebudou

První úmrtí na záškrt po 55 letech. Není to banalita, tato nemoc umí udusit miminko i dospělého

Újma po očkování proti covidu? Odpovědnost by měl nést výrobce, říká Válek

Další články