KORUNOVACE KARLA III. ONLINE: Král poruší tradici, další ponížení Harryho!

2198
Sdílejte

Alžbětina korunovace se jako vůbec první vysílala v televizi. V době online streamování budou moci Karlovu korunovaci sledovat živě lidé po celém světě.

Od korunovace Alžběty II. se změnila náboženská struktura obyvatelstva v Británii. Aktivní roli v ceremonii tak dostanou i představitelé buddhismu, hinduismu, islámu, judaismu a sikhismu . Toto odráží i Karelův příslib, že bude ochráncem víry, a ne ochráncem víry.

Ceremonie bude také poprvé obsahovat řecké pravoslavné zpěvy. Stane se tak na počest Karlova otce prince Philipa, který pocházel z řecké královské rodiny.

Slib věrnosti dosud skládali králi šlechtici. Nyní ho složí pouze jeden, Karelův syn William , a následně canterburský arcibiskup Justin Welby vyzve všechny přítomné i ty Brity, kteří budou obřad sledovat prostřednictvím přenosu, aby se ke slibu věrnosti připojili.

Olej použitý na pomazání krále bude čistě rostlinný , zatímco olej na Alžbětině korunovaci obsahoval ambru, která vzniká v trávicím traktu vorvana tuponosého. Olej použitý na Karlově korunovaci bude olivový a vůni mu dodá sezam, jasmín, skořice, neroli, benzoin, jantar či pomerančový květ.

Průvod z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství pojede výrazně kratší cestou než v roce 1953 – bude přibližně jen dvoukilometrová, zatímco při předchozí korunovaci měřila až osm kilometrů.

V doprovodu bude pochodovat méně než 4000 vojáků, v roce 1953 jich bylo až 29.000.

Britský král také cestou na korunovaci poruší tradici a místo 260letého zlatého kočáru použije modernější a pohodlnější kočár, který vyrobili před 11 lety v Austrálii u příležitosti diamantového jubilea Alžběty II. Tento kočár má pružení, vytápění i klimatizaci. Ve starém zlatém kočáru, který váží čtyři tuny, se převeze jen cestou zpět do Buckinghamského paláce.

08:45  Westminsterské opatství bylo od 25. dubna nepřístupné pro veřejnost. Probíhaly tam přípravy na tuto výjimečnou událost. Podívejte se všechno je tam dokonale připraveno ke korunovaci. 

Kam dál?

Zemřel jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších českých baletních mistrů a tanečníků Vlastimil Harapes (†77)

AKTUÁLNĚ : Atentát na Slovenského premiéra Roberta Fica. Postřelil ho neznámý útočník

Herec Jan Potměšil se ztrácí před očima. Čelí vážným zdravotním problémům

Herečka Patricie Pagáčová (35) se po pěti letech manželství rozešla se svým manželem Tiborem Pagáčem. Řešit budou péči o dceru

Soud Hanychové a Prachaře je u konce : Definitivní zákaz pro Agátu i Jakubův nečekaný svědek

Další články