Ničivý požár v Banské Štiavnici: Mimořádná situace! Policie zahájila trestní stíhání

6796
Sdílejte

„S následky tak ničivého požáru, jaký včera zažila Banská Štiavnica, nemůže bojovat žádné město samé. Pomoci mu musí nejen slovenská vláda, ale i Evropská unie,“ konstatoval .

V dopise europoslanci žádají, aby Evropská komise (EK) v součinnosti s kompetentními orgány SR prozkoumala možnosti využití stávajících finančních nástrojů EU, jakými jsou například strukturální fondy. Hajšel avizuje, že o formách možné pomoci bude jednat v následujících dnech se zástupci EK a Evropského parlamentu i osobně.

Aktualizované o 10:39

SBM do odvolání uzavřelo galerii, Berggericht i Starý zámek

Slovenské báňské muzeum (SBM) v důsledku sobotního (18. 3.) požáru v Banské Štiavnici až do odvolání uzavřelo expozice ve třech objektech. Informovalo o tom na sociální síti. Muzeum uzavřelo Galerii Josefa Kollára i budovu známou jako Berggericht, ve které se nachází mineralogická expozice muzea, informační centrum či zpřístupněná štolna Michal. Obě budovy se nacházejí na Náměstí svaté Trojice, které bylo požárem zasaženo.

„Nejzávažnější škody jsou na budově Berggerichtu. Předpokládáme, že rozsah škod bude fatální, ohrožena může být i statika budovy, její stav posoudí v nejbližších hodinách statik. S největší pravděpodobností bude nutné odstranit torzo střešní konstrukce, která se na mnoha místech propadla do vlastní budovy ,“ uvedlo na sociální síti Ministerstvo životního prostředí SR, pod které SBM spadá.

Jak na sociální síti přiblížila ředitelka muzea Zuzana Denková, Galerie Josefa Kollára zůstala požárem nepoškozená, prostory sousedící s Berggerichtem jsou však v důsledku hašení mokré. „Podařilo se nám společně evakuovat celou expozici, depozitáře i výstavy,“ dodala Denková.

Muzeum pro veřejnost dočasně uzavírá i Starý zámek. Do jeho prostor zaměstnanci muzea společně s dobrovolníky během požáru odnášeli vzácné sbírkové předměty z expozic na banskoštiavnickém náměstí.

Požár poškodil několik objektů

Požár v historickém centru Banské Štiavnice vypukl v sobotu dopoledne v jedné z historických budov, postupně se rozšířil a poškodil sedm objektů.

Kam dál?

Klíčové aspekty, které byste kvůli lásce nikdy neměli obětovat

Také pracujete zadarmo? Studie ukazují, že na ženách zůstává až 75 % veškeré neplacené práce, které zahrnují péči o domácnost, děti a starší členy rodiny

Maminky se podělily o hodně nepříjemné zkušenosti s řidiči MHD : Dejte si to mimino do kočárku, nebo vás nesvezu

Ve Finsku byla zavedena pozoruhodná praxe: zaměstnanci mohou během pracovní doby oficiálně spát a tato doba je plně hrazena zaměstnavatelem

Nepochopitelný čin na sídlišti Portyč v Písku : Neznámý pachatel tam zastřelil fenku českého horského psa, která pobíhala po oplocené zahradě

Další články